Идвајамо Србија

Колика си жртва зависи од тога јеси ли ПОЗНАТ? Зашто је случај Наташе Беквалац другачији од насиља над другим женама

Ипак, све их веже иста ствар

Насиље које је доживела Наташа Беквалац, а за које се терети њен супруг Лука Лазукић подигло је медијску прашину. Очекивано, читава јавност стала је на страну певачице, огласиле су се и друге познате личности, стручњаци… Дата ситуација довела је до тога да се поставља питање шта је са оним женама које нису у могућности да на себе скрену пажњу уколико доживљавају исто што и Беквалчева, а које неретко остају без подршке породице и околине? Да ли колика си жтртва зависи од тога да ли си познат?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Психолог Александра Јанковић каже да идеја уопште није да се Наташа прикаже већом жртвом од осталих, већ да се тај фактор познатости искористи да охрабри друге.

– Многим женама ће бити значајно да виде да се то догађа и неком ко је успешан, леп, познат… али ко је скупио снаге да то и пријави – каже Јанковићева.

Она се не слаже са тим да је неко већа жртва уколико је популаран, већа да познате личности и то што се њима догађа, у овом случају насиље, служе као модел за идентификацију.

– Када се овакви примери износе, они охрабрују баш те анонимне жене да се лакше суоче са насиљем и ураде оно што је потребно. Све су жртве подједнаке, а случај Беквалац је само подстицај и охрабрење – каже наша саговорница.

С друге стране, професор и социолог Чедомир Чупић за каже да се овде ради о медијској хајци, сензацији и да се зато људи и друштво бави тиме.

– Када је у питању насиље, једнако је над неком јавном личношћу и над другим грађанином. Ово је пикантна ствар и то доноси јефтину забаву, те је зато толико привукло пажњу – каже професор и додаје да би овакве случајеве требало законом регулистаи, односно да ништа не сме да изађе у јавност док се цео процес не истражи.

Како каже, треба говорити о насиљу у смислу да га треба пријављивати, али не би требало износити конкретне случајеве.

– Није добро на овај начин пратити случај Беквалац – Лазукић, или било који други „познати“ случај, јер се на тај начин прави селекција међу грађанима. Наравно, пикантно је читати када се то деси некој познатој личности у односу на анонимну, али овде се ради о томе да све жртве треба подједнако третирати и с друге стране да њихова приватност буде жестоко заштићена – изричит је Чупић.

Закључак је један: било да се ради о Наташи или некој другој жени, певачици или домаћици, разлике нема, већ насиље треба пријавити, а пред батинама свака жена је иста – жртва.

 

 

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ