Идвајамо Србија

МОРНАРИЦА СРЈ ХТЕЛА ДА ПОТОПИ НАТО ФЛОТУ: „Заповест за одбрану бр. 2“, удар на 60 бродова, три подморнице и 280 авиона! (ВИДЕО)

Ратна морнарица СРЈ (Фото: Јутјуб)

Прошло је неких 19 година откако је избегнута највећа битка на Јадранском мору у новијој историји. Тада најмоћнија јединица југословенске ратне морнарице – 18. Флотила ракетних бродова – планирала је да исплови и да нападне НАТО снаге које су 24. марта 1999. године започеле напад на СР Југославију, тада Федерацију Србије и Црне Горе

Црногорски медији добили су документ под називом „Заповест за одбрану бр. 2“ од заповедника 18. Флотиле, вицеадмирала Јована Грбавца.

Грбавац је у то време био на челу јединице у којој је командовао најмоћнијим југословенским пловилима.

Реч је о двема ракетним фрегатама типа „Котор“, ракетну фрегату типа „Кони“, четири ракетне топовњаче типа 401 и два стара ракетна чамца класе „Оса“.

Иако је то била најмоћнија јединица ратне морнарице тадашње Југославије, пред њима је било шездесетак бродова НАТО-а, три подморнице и око 280 авиона, те још шездесетак борбених хеликоптера на тим бродовима.

План, садржан у поменутој наредби био је готово лудачки храбар. Два ракетна чамца требало је да исплове из Боке и недалеко од обале укључити аутопилоте, те се запутити према НАТО флоти. Посада би се након укључивања аутопилота пребацила на пратеће глисере и тако избегла сигурну смрт.

– Ракетни чамци би у танковима имали горива за око сат времена вожње, а у пуној брзини наликовали би противнику као да проводе маневар ракетног напада. Тако би се пажња противника усмерила на те старе и за нас мање битне бродове, а за то време би наше праве снаге с којима смо желели извршити ракетни удар по НАТО пловилима завршиле развој и поставиле се у позицију за напад – испричао је Грбавац.

До напада на крају није дошло јер Грбавчеви надређени на крају нису одобрили такав план.

Чак и да је диверзија потпуно успела, југословенски бродови тешко би дошли у одговарајућу позицију за напад.

– Морали бисмо да пловимо пуном брзином најмање сат времена до напада. Велика вероватноћа откривања и уништења наше подморнице пре изласка на позиције плотуна у мала техничка поузданост подморнице, основа су одлуке да не пошаљемо П-831 на задатак – казао је Грбавац.

 

 

Извор: vesti-online.com/Медији

Loading...