Идвајамо Русија

Рускиње желе Србе за мужеве

Срби су лепи, маркантни, заводљиви, пажљиви… Наизглед мачо мушкарци, а у души су нежни и питоми“… „На ком сајту могу да нађем неке фине Србе? Била сам у Црној Гори, упознала једног Србина, опчинио ме је, али он је заузет“… То је само делић „вапаја“ на интернет-форумима преко којих младе Рускиње изражавају жељу да се удају за Србе.

У Русији је годинама владао тренд да се девојке удају за странце. Политичари и стручњаци за социјална питања су гласно говорили о опасном извозу невести — хиљаде и хиљаде Рускиња сваке године напуштало је земљу. Женска брачна миграција као социјални феномен појавио се у Русији деведесетих година прошлог века, одмах после распада Совјетског Савеза и пада „гвоздене завесе“.

У земљи се тешко живело, па су руске невесте махом хрлиле у иностранство у нади да ће тамо имати бољи живот. У то време, из земље су масовно одлазиле високообразоване жене, јер су удајом добијале и шансу да негде на Западу раде у струци и узгред нешто и зараде.

Међутим, тај тренд је временом почео да јењава, након Путиновог доласка на власт. Стручњаци такав преокрет објашњавају побољшањем економске ситуације у земљи и порастом животног стандарда. Данас Рускиње, нарочито оне образоване и у великим градовима, не желе да ограничавају своју слободу, већ да граде каријеру, путују по свету и воде активан друштвени живот. Психолози и социолози кажу да су се оне еманциповале, и тврде да Рускиње сада све касније улазе у брак.

Истина, и даље има много оних којима су на првом месту традиционалне вредности — кућа и породица, али и оних које су „ловци“ на добро ситуиране мушкарце, који би требало да „реше све њихове проблеме“. Уосталом, као и у свакој другој земљи у свету.

Ипак, интересовање Рускиња за странце није изненађујуће ако се узме у обзир демографска ситуација — према статистици, Русија је држава жена, а њих је за око десет милиона више него мушкараца.

Некада су најпожељније нежење међу Рускињама били Американци, Немци и Италијани, и уопште мушкарци који долазе из богатих и развијених западних земаља.

Али, на цени су и Срби.

Осим у свом граду, у ресторану или на послу, често су се девојке са странцима упознавале преко агенција за брачне контакте, а касније и преко интернета. Ређе преко проводаџија. „Кад девојка иде у брачну агенцију и тражи странца, јасно је да она не тражи вољену особу, већ човека с кредитном картицом“, оштро су их осуђивали.

Па, ако се узме у обзир финансијски статус Немца, Италијана или Француза, намеће се питање какве су ту шансе просечном Србину. Ипак, рекло би се — велике! Највећа предност Срба у односу на остале нације је православна вера, словенско порекло, блискост језика и културе… А многим Рускињама је управо то пресудно. Рускиње виде Србе као лепе, згодне, стасите и темпераментне мушкарце, чврстог карактера, помало грубе, традиционалисте, добре љубавнике, поуздане партнере и добре очеве. Осим тога, Срби су отворени, срдачни, дарежљиви… Духовити су, шармантни, забавни… Описују их и као вредне, способне и добре домаћине, који у кући воде главну реч. „Он је газда у кући, а његова реч је закон… Уме и да лупи песницом о сто, али му је породица светиња“, пишу на форумима искусне српске снајке руског порекла.

Према женама су пажљиви, додају оне, често слаткоречиви, а умеју да буду нежни и романтични. Прави су џентлмени и мушкарци! Рускиње величају и хвале српске мушкарце на „сва уста“, али им „пребацују“ да су веома захтевни.

„Они би хтели увек сређену даму поред себе, домаћицу у кући, страствену љубавницу и добру мајку њиховој деци. И све то у једноме“, додају шаљиво.

Међутим, има и оних које су се „опекле“ — оне Србе описују као посесивне, љубоморне, тврдоглаве, свадљиве и „претерано емотивне“. За њих кажу да су преке нарави, а да уз то воле и да „шврљају“. Ипак, слажу се чак и оне да „свуда има разних људи“.

Удати се за Србина често значи ’удати се‘ и за његову мајку“, критикују Рускиње које су живеле у заједници.

Колико има српско-руских бракова нико поуздано не зна. Углавном се Срби жене Рускињама, док се примери у којима се српска жена удала за Руса готово могу избројати на прсте. Мешовити српско-руски бракови склапају се већ вековима — тако је било и у царско доба, и у совјетско време, а тако је и данас. Тога ће увек и бити.

„На крају, оно најважније — Срби заиста веома воле руске жене. То је велика истина! Они нас једноставно воле због тога што воле све што је везано за Русију“, наводи једна Рускиња.

Српски мушкарци, с друге стране, своје супруге Рускиње описују као лепе, неговане, сексипилне, кокетне, загонетне, топле и мудре жене, привржене кући и породици, као добре домаћице и мајке.

 

 

Извор:rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ