Идвајамо Русија

ЗАПАД ЗАНЕМЕО: Руски ловци Су-57 добијају нове „невидљиве“ бомбе „Дрељ“

Мултифункционални руски ловачки авиони пете генерације Су-57 добијају ново наоружање – недавно направљену паметну авионску бомбу „Дрель“.

То је саопштила агенција „Интерфакс-АВН“ позивајући се на Александра Кочкина, заменика генералног директора концерна „Техмаш“ који је део корпорације „Ростех“. По његовим речима, ову бомбу ће моћи да користе различити борбени авиони.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У перспективи ће и ловцу Су-57 бити омогућена примена ове авионске бомбе“, цитира поменута агенција свог саговорника.

Авионска бомба „Дрељ“ је тешка 500 килограма и уништава непријатељске објекте на знатном растојању, тако да авион који је носи не мора улазити у зону дејства непријатељске противваздушне одбране. Избачена бомба сама једри према циљу, а затим се на непријатељске објекте и положаје устремљују њени самонавођени борбени елементи.

Бомба може да једри на десетине километара и уништава чак и тешку технику. „Дрељ“ је неприметан за непријатељске радаре.

Како се сазнаје, планирано је да се државно тестирање бомбе „Дрељ“ заврши ове године, а већ наредне године може почети њена серијска производња.

„Ако тестирање буде успешно, мислим да ће серијска производња почети 2019. године. За 2018. годину смо планирали да завршимо државно тестирање, и ако све буде успешно Министарство одбране РФ ће наручити ове бомбе и уврстити их у свој арсенал“, рекао је Александар Кочкин.

Да подсетимо, у наредним годинама ће бомбе ФАБ-500 које се не могу наводити бити замењене самонавођеним једрећим авионским бомбама „Дрељ“. У питању је касетна бомба са 15 елемената, који садрже бакарна ударна језгра.

Једреће авионске бомбе су много јефтиније од високопрецизних ракета јер немају ракетни мотор. При томе експлозивна маса бомбе калибра 500 кг као што је „Дрељ“ чини 70% њене укупне тежине. Другим речима, једна бојева глава садржи преко 370 кг експлозивне супстанце напуњене бакарним језгрима која се приликом експлозије распрскавају на све стране брзином од 3 километра у секунди и потпуно пробијају сваки оклоп.

Нова авионска бомба може бити бачена на непријатеља са удаљености од 30 километара, а захваљујући систему за навигацију ГЛОНАСС може прецизно погодити циљ (за разлику од гравитационих и једрећих бомби направљених у прошлом веку). Оружари планирају да убудуће уграде у свој производ високоенергетски мотор којим ће драстично повећати домет „Дреља”.

 

 

Извор: rs.rbth.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ