Идвајамо Регион

ХРВАТСКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Имам информације, чим се заврши рат у Сирији, почиње СУКОБ НА БАЛКАНУ

Председник хрватског Генералског збора, пензионисани генерал Павао Миљавац изјавио је да би на Балкану могао да почне нови ратни сукоб.

На питање верује ли да постоји реална могућност да би Хрватска могла бити нападнута, Миљавац је одговорио: “Лично верујем да Хрватска директно неће бити нападнута, али ако се ствари на овим просторима закомпликују, а имамо неке податке из једне источне државе да, када се заврши сукоб у Сирији, могао би почети поново на Балкану, у једном ширем контексту може се догодити да ратни вихор пређе границе”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши шеф обезбеђења хрватског председника Фрање Туђмана, генерал Мате Лаушић, каже како не верује да постоји реална опасност од новог сукоба.

“Увек ће постојати напетост, тензије или дипломатски спорови какав је овај са Србијом, али да би се могао догодити неки отворени сукоб на Балкану, не верујем. Ако би дошло до тога, то је онда сукоб у Европи. Хрватска је чланица ЕУ и НАТО-а, партнери смо САД-а, тако да сматрам да таква опасност не постоји”, рекао је Лаушић.

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, који често спомиње хибридне ратове и одбрану, јуче није желео да разговара о тој теми.

Бивши хрватски министар одбране Анте Котромановић не сматра да би могло доћи до новог отвореног сукоба на Балкану.

“Појединачних сукоба и конфликата било је и пре и биће их још. У регији је, изузев Хрватске и Словеније, нестабилно. О томе говоре последњи инциденти на Косову, а ту је и ситуација у БиХ, Македонији, Албанији.

Увек постоји могућност да дође до неког конфликта, али да би дошло до неког отвореног сукоба у смислу сукоба међу државама, то сигурно не, па чак ни између Србије и Косова, сматра Котромановић.

И председник хрватског саборског Одбора за одбрану, СДП-овац Игор Драгован, дели слично мишљење.

“Не верујем да постоји опасност, ни да би могло доћи до отвореног сукоба на Балкану. Уосталом, никако се не може поредити подручје Балкана и европска територија са Сиријом”, рекао је Драгован.

И потпредседник Одбора за одбрану, ХДЗ-овац Анђелко Стричак, сличног је става.

“До отвореног сукоба сигурно неће доћи, али да морамо да водимо бригу о безбедности, то свакако. Биће тензија, као што их је било и до сада, али директних претњи по Хрватску сигурно не. Ми смо чланица Европске уније и НАТО-а и свако ко би то покушао, морао би два пута да размисли”, рекао је Стричак.

Додаје како је ситуација у окружењу, односно у регији нестабилна, за што су пример ексцеси у суседним државама.

“Зато су нам потребне јака војска, полиција и безбедносне службе. То је један

од начина одвраћања од потенцијалних напада”, сматра Стричак.

 

 

Извор: Дневно.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ