Идвајамо Регион

ДАЧИЋ ЗАПАЛИО РЕГИОН: Ако Хрвати траже рат, ПА ДОБИЋЕ ГА!

Ако Загреб повуче амбасадора, узвратићемо истом мером. Спремни смо да ову ‘игру’ одиграмо до краја, па чак и прекидом дипломатских односа. Плашим се да је ‘српски проблем’ у Хрватској неизлечива болест

Уколико званични Загреб одлучи да повуче хрватског амбасадора из Београда, како се спекулише, исто ћемо урадити и ми са нашим амбасадором у Загребу. Спремни смо да ту ‘игру’ одиграмо до самог краја, ако они то хоће, али плашим се да је ‘српски проблем’ у Хрватској јако тешка и неизлечива болест!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово у празничном интервјуу за Информер каже Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова. Дачић нас уверава да ће држава применити све реципрочне мере у односу на Загреб.

– Они су нашег министра одбране прогласили за персону нон грата, ми смо то, као што сте видели, одмах урадили са њиховим министром. Наша политика са Хрватима је реципроцитет. Дакле, ако Хрватска буде повукла амбасадора, Србија ће узвратити истом мером. Повући ћемо одмах нашу амбасадорку из Загреба. Реципрочне мере су уобичајена пракса у дипломатији. Свуда се то ради. Наравно, нисмо задовољни овим, али смо принуђени, ми само реагујемо, одговарамо на њихове потезе. Уколико дође до нових непријатељских корака власти у Загребу, спремни смо да реагујемо. Ипак, надам се да ћемо се окренути позитивним стварима, јер односи Београда и Загреба јесу пресудни, кључни за стабилност у читавом региону…

Последња вест из Загреба гласи да неки званичници чак траже прекид дипломатских односа са Београдом…

– Хрватска је кренула погрешним путем. Не знам шта ће да ураде. Али, понављам, Србија ће реаговати и увек одговорити истом мером јер је то дипломатско правило. Реципроцитет је мајка дипломатије! Тако ради и Доналд Трамп. Тако ради и Владимир Путин.

Дакле, ако то Хрвати хоће, прекидамо и дипломатске односе?
– Одговорио сам.

Може ли се све ово ипак некако зауставити?

– Србија је спремна да одустане оног тренутка када Хрватска укине бесмислене мере према министру одбране Александру Вулину. Ово свакако није пут којим треба да идемо. Надам се да ће превладати разум и да ћемо наставити путем добросуседске сарадње, трасом коју су зацртали председници Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић. Али ако неко хоће дипломатски рат, имаће дипломатски рат!

Да ли је могуће да нам Хрвати због овог блокирају преговоре са Европском унијом?

– Мислим да није извесно да ће нам Хрватска у јуну блокирати отварање нових преговарачких поглавља са Европском унијом. И раније су то покушавали, па им то или није успевало или није трајало дуго времена.

Загреб ради и на ревизији историје. Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић тражи формирање посебне међународне комисије која ће утврдити ‘праву истину’ о Јасеновцу?

– Имамо ми доста проблема из прошлости. Случај ‘Вулин’ само је кулминација заташкавања злочина. Хрватска годинама негира страшне ратне злочине који су почињени над Србима. На све могуће начине труде се да их релативизују. И заиста се бојим да је за Хрватску ‘српски проблем’ јако тешка, неизлечива болест.

Како је могуће да негирају чак и Јасеновац?!

– Пазите, Хрватска је својевремено упутила Србији ноту због мојих изјава у УН о Јасеновцу. Био сам запрепашћен таквим лицемерјем и безобразлуком! Они су ноту послали телеграмом, а мој план је да им препорученом поштом пошаљем имена и презимена 20.000 деце која су убијена у том и у другим концентрационим логорима. Бар би из осећања почасти за жртве морали да ћуте, а не да траже некакве нове истраге и да лају на сваки помен Ј од Јасеновца. Замислите, молим вас, они су очекивали да им се извинимо за изложбу о томе како су нас клали и убијали!?!

А како коментаришете то што Европска унија упорно ћути?

– Не можемо да очекујемо да Европска унија реагује против Хрватске. Можемо да кажемо да су то очигледно дупли аршини, али Брисел изгледа тако функционише. Чињеница је да је немогуће да се деси да испред Маутхаузена или Дахауа стоји табла са натписом ‘Хајл Хитлер’ или ‘Зиг хајл’, али зато испред Јасеновца стоји табла са ‘За дом спремни’.

Добро, зашто онда хоћемо у ту и такву Европску унију?

– Мислим ипак да, упркос свему, Србија треба да настави са својом политиком, уз одбрану достојанства. Европска унија јесте заинтересована да овај регион буде део европских интеграција и то би био њихов највећи успех. Није овде ствар да ли ћемо и када ући у Европску унију, већ да средимо наш живот и државу.

Они нас као хоће, а уводе нам таксе и дозволе за улазак у Шенген…

– То јесте веома лоша одлука и порука, иако говоре да то неће важити само за нас, већ за све на Западном Балкану. Знате, свако воли да прикупља паре. Можда би и ми требало тако да се понашамо. Иако знам да се председник Вучић не би сложио са мном, ја лично бих свима ударио реципроцитет! И за визе, и за таксе, и за понижење наше државе… Па кад би то осетили, другачије би се понашали.

Не мислим о реконструкцији Владе

Хоће ли бити ускоро реконструкција Владе?
– Као што сам већ рекао, нисам против реконструкције Владе, мада са мном нико о томе није причао. Али има ко о томе да мисли. Не мешам се другима у ресоре, трудим се да будем тимски играч.

 

Обнова дипломатије

Најавили сте драстичне промене у МСП?
– Биће великих промена ове године у најмање четрдесетак дипломатско-конзуларних представништава. Велики број запослених испунио је услове за одлазак у пензију, па је потребна обнова дипломатије и доношење новог Закона о спољним пословима.

 

 

Извор: М. Јовановић – М. Добромировић/Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ