Идвајамо Свет

НАТО ГЕНЕРАЛ НАСМЕЈАО ПУТИНА ДО СУЗА: Русија је несрећна што Запад има демократију и НАТО!

Шеф Војног комитета НАТО чешки генерал Петр Павел рекао је у Прагу да Русија покушава да наметне либералном демократском Западу свој национални модел друштва

Фото: Јутјуб

Он је истакао да Русија то покушава не војним средствима, већ хибридним, преко ефикасне пропаганде и дезинформација којима настоји да уздрма поверење у НАТО на Западу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Русија је несрећна због светског поретка заснованог на либералним демократијама западног типа и покушава да га промени тако да буде више у складу са њеним националним моделом друштва – казао је Павел на конференцији Стратком самит у Прагу, посвећеној безбедности и дезинформацијама.

По оцени другог човека НАТО, Русија против западних савезника не наступа преко класичне војне агресије већ се оријентише на хибридна средства, пре свега на пропаганду у медијима и на друштвеним мрежама.

– Русија настоји да уздрма западна друштва у томе како гледају на НАТО, његове циљеве и дела. Чини то врло ефикасно. Ширењу дезинформација доприноси и то што су за разлику од руског западна друштва отворена и садржина вести које добија јавност се не контролише – рекао је генерал Павел, јавља чешка новинска агенција ЧТК.

Оптужбе из Русије да се НАТО према њој понаша агресивно тиме што се шири у источне чланице, генерал Павел је одбио.

– Да Русија није извела инвазије у Приднестровље, Грузију и Украјину, одбацујући при томе све међународне норме, НАТО не би јачао своје војно присуство на источном и јужном крилу – рекао је генерал.

Павел је истакао да јачање војног присуства НАТО у региону Балтичког и Црног мора има функцију да застраши и није агресивни корак против Москве.

– НАТО мора да ојача своје јединство које Русија покушава да наруши. Такође и своју одбрану, што значи да сви треба да поштују обавезу улагања два одсто БДП-а у одбрану. Нашим противницима показујемо тако да би их агресија коштала скупо и да би имала малу вероватноћу да успе – казао је шеф Војног комитета НАТО генерал Петр Павел.

 

 

Извор: Искра/интермагазин

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ