Идвајамо Србија

НЕПРИЈАТЕЉИ СЕ УЗАЛУД НАДАЛИ: Вучић иде код Путина 8.маја, на разговор о три најважније теме

Наш председник специјални гост Кремља поводом инаугурације Владимира Владимировича Путина. Ово је дефинитивна потврда да Русија види Србију као најважнијег европског савезника

Председник Србије Александар Вучић добио је специјални позив да посети Москву само дан после инаугурације председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, потврђено је јуче Информеру у више извора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, Вучић ће код Путина боравити 8. маја, а посету ће можда продужити и на 9. мај када ће у Москви, као и сваке године, величанственом војном парадом бити обележен Дан победе над фашизмом. Могуће је, дакле, да ће наш председник бити једини европски државник на овој паради.

Наставак војне сарадње

Како нам је потврђено у кабинету председника, Александар Вучић није у могућности да на сам дан Путинове инаугурације 7. маја буде у Кремљу, с обзиром на то да је још пре неколико месеци договорена његова посета Турској и састанак са Реџепом Тајипом Ердоганом.

мојугао
АЛЕКСАНДАР ЧЕПУРИН
АМБАСАДОР РУСИЈЕ
Према устаљеној протоколарној пракси, шефови страних држава не добијају позиве на инаугурацију председника Русије. Церемонији у Кремљу присуствују руководиоци страних дипломатских представништава.

Због тога је, како за наш лист објашњавају у дипломатским круговима, Вучићу прошле недеље упућен позив да буде специјални Путинов гост дан касније.
– Председнику Вучићу стигао је позив да буде гост у Кремљу поводом председничке инаугурације. Том приликом предвиђен је састанак са Владимиром Владимировичем Путином. Двојица лидера разговараће о свим актуелним темама, а посебно о безбедности у региону. У агенди за посету су и разговори о економској сарадњи две земље, а посебно о наставку војнотехничке сарадње и даљој модернизацији Војске Србије. Осим шест руских и четири белоруска ‘мига’, причаће се о набавци нових хеликоптера и савремених ПВО система – наводи наш извор и додаје да је овај сусрет дефинитивна потврда изванредних односа на релацији Београд-Москва.

12. ПУТ
САСТАЋЕ СЕ ВУЧИЋ И ПУТИН, ДРУГИ ПУТ ОТКАД ЈЕ ВУЧИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА

– Заиграли су се сви они који су желели да прикажу да између Србије и Русије постоје некакви проблеми. Председници Вучић и Путин одржавају блиске, савезничке контакте по свим значајним питањима. Не заборавите да су двојица лидера више од сат времена разговарали телефоном одмах након кризе на северу Косова и хапшења Марка Ђурића, као и да је Русија обећала Србији сваку помоћ у очувању територијалног интегритета. Ова посета Вучића јесте и дефинитивна потврда да Русија види Србију као свог најважнијег европског савезника… – истиче наш извор.

Иначе, сусрет 8. маја биће чак 12. званични састанак двојице лидера, а други откако је Вучић прошле године изабран за шефа државе.

Вештачки стварана фама

И док званично нико није хтео да коментарише наша сазнања, политички аналитичар Драгомир Анђелковић објашњава да званична Москва никада није позвала ниједног председника на инаугурационе свечаности, док се на прославу Дана победе позивају само најближи пријатељи и савезници.

Додик не путује у Москву

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да неће ићи код Путина на инаугурацију јер 6. маја слави Ђурђевдан!
– Ја видим из медија да сам позван, а у кабинету нема још никаквог позива. Славим крсну славу, моја слава је Ђурдевдан, ту сам, као сваки добар домаћин и Србин и зато ћу остати овде – рекао је Додик.

– То је тако од када постоји независна Русија и то је њихов стриктни, државни протокол. Они понекад зову бивше политичаре или лидере партија, али не и званичнике. С друге стране, пракса је у Русији да на прославу Дана победе позивају само председнике пријатељских и савезничких држава и то је највећа почаст коју страни државник тамо може да добије. Ово је, дакле, још један корак даље у учвршћивању руско-српских односа. Вештачки је стварана фама у јавности да постоји неки проблем у нашим односима, али сада је ваљда свима све јасно… – каже Анђелковић и истиче да ће и овај сусрет двојице лидера учврстити све елементе економске и војнотехничке сарадње.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић наглашава да су на овај начин пале у воду све спекулације да Вучић неће бити позван у Москву.
– Овај Путинов позив Вучићу показује да Русија остаје искрени савезник Србије у кључним тренуцима борбе за Косово и Метохију. Истовремено, потврђује висок ниво односа наше две земље и, коначно, доказује колико руски шеф државе цени нашег председника – наводи Миливојевић, уз оцену да су Вучићеви састанци с Путином и Ердоганом од изузетне важности јер и Русија и Турска имају изузетно важан утицај и интересе на Балкану.

 

 

Извор: М.Дакић-Б.Бабић/Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ