Идвајамо Свет

СРБИНА ХТЕЛИ ДА ПОШАЉУ НА РОБИЈУ ЈЕР ЈЕ ПЕКАО ПАПРИКУ: Из ината је растурио Канадски суд и тражи 15.000.000$!

Фото: Фејсбук принтскрин

Горану Росићу, вероватно једином Србину на свету који је доспео на суд због печења паприке у властитом дворишту, ни готово годину дана процеса против њега, надлежни државни органи још нису успели да пронађу кривицу и казне га. Штавише, Росић је успео цео случај да преокрене у своју корист

– Када се прошлог лета брачни пар Росић нашао лицем у лице са канадским правосудним органима само због тога што је хтео да направи домаћи ајвар пекући паприке на старински српски начин, вест о томе постала је ударна у скоро свим домаћим медијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српски инат

Комшиница га је пријавила, ватрогасци су брже-боље дојурили у његово двориште, а убрзо је уследила и тужба. Претила му је казна од 50.000 долара посебно њему, посебно његовој супрузи или затворска казна од годину дана у случају да не плати.

Прошле године тврдио је да неће дати ни један једини цент. До дана данашњег остао је доследан. На крају су чак морали да га удаље из суднице зато што је, како Росић за БКТВНеwс каже, један од ватрогасаца признао да је фотографија роштиља у његовом предмету подметнута.

– Једина опција им је била да смисле нешто против мене. Одмах сам у судници рекао: „Господине судија, имате чисту ситуацију, видите да је ова фотографија лажна, захтевам да се суђење против мене одмах прекине“ – додаје Росић признајући да га је судијин одговор изненадио, али не и обесхрабрио.

Рекао ми је, објашњава он, да ће ме, ако ме ухвати да лажем, казнити посебно због печења паприке, посебно због преваре суда.

На крају, судија је одустао од изрицања казне затвора Горану, али га је санкционисао са 305 долара, а такође и његову супругу истом сумом новца. Међутим Росић се није тако лако предао. Одмах је уложио жалбу, те је 13. марта ове године његов случај доспео и на Виши суд.

– Ту нас је сачекао адвокат општине у којој станујем. Рекао је судији да сам био у општини да тражим пет милиона долара одштете због тога што сам неосновано кажњен“, истиче Горан наводећи да је ово још једна у низу гнусних лажи у овом процесу.

– Није тачно да сам тражио ту суму. Тражио сам 15 милиона долара! Тераћемо се, господо, до краја, то сам им рекао!

Муке с преводиоцима

Ново суђење заказано је за 17. јул. Росић тврди да судија неће дозволити да његов случај заврши на Врховном суду Канаде јер ће у том случају, према његовим речима, на видело изаћи све прљавштине које су му подметали током целог судског поступка. Од исхода спора, каже, очекује да мајор Форт Ирија, града у којем Росић живи, изгуби посао.

Да ствари буду још компликованије и да цео случај буде још занимљивији, Росићима као да је било онемогућено да прате судски поступак на српском језику.

– Довели су нам прво Хрватицу као преводитељку, а затим Мађарицу. Жена не зна ни реч српског, ни босанског, ни хрватског! Питао сам је одакле је, а она каже „Из Северне Србије, из Сегедина“. Замислите тај безобразлук! Нема смисла, морао сам судију да убеђујем да је Сегедин у Мађарској – прича Росић.

Још већа иронија је што су Росићима, након Мађарице, довели Албанца да им буде преводилац. Судија је на Росићево инсистирање, због непоштовања права превода на матерњи језик морао да буде изузет из поступка, тврди Горан.

Шпијунажа и поновно печење паприке

Таман када се судска ујдурма мало стишала, Росић је одлучио да поново направи запршку. Овога пута не у суду са аргументима и документацијом, већ у дворишту са паприком. Опет.

– У октобру прошле године ватрогасци су опет дошли, то је била недеља ујутру, сећам се, долази камион испред моје куће, излази нека жена. Одмах сам знао у чему је ствар и одмах сам јој рекао – пре него што покушате да урадите то што желите, морам да Вас питам – имате ли ви овлашћење да упадате на мој посед? Знала је да нема, па је позвала полицију да то учини уместо ње – каже Росић.

Убрзо затим дошла су два полицајца. Увео их је у двориште и прстом показао да погледају прозоре на суседној кући. Биле су, каже, уграђене две камере како би га снимали све што ради.

– Оног тренутка када седнете у ауто и кренете одавде имате 30 минута да се ове камере уклоне. Ако ви, господо полицајци, то не учините, ја улазим, скидам их и ломим, неће моју породицу и мене нико шпијунирати. Полицајац је ушао унутра код те комшинице и потргао камере – истиче Горан.

Росић је, иначе, тренутно у Београду. Донео је из Канаде целу роштиљску апаратуру у Србију.

 

 

Извор: BK TV news

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ