Идвајамо Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Кинеска војска овим потезом запањила САД и НАТО

АМЕРИЧКА војна шпијунажа открила је да је Кина на спорна острва у Јужном кинеском мору инсталирала – по САД и њихове намере – „крајње опасно оружје“.

Сасвим конкретно, тврди да је Кина на спорна острва у архипелагу Спратли поставила противбродске крстареће ракете и зенитне ракетне системе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Телеканал CNBC , који се позвао на извештаје америчке војне шпијунаже, све се издогађало током последњих 0 дана а крстареће и зенитне ракете се већ налазе на ртовима Саби, Масчиф и Фајери-Крос.

Реч је о противбродским крстарећим ракетама YJ-12B, које успешно гађају надводне циљеве у пречнику од 550 километара и о зенитним ракетним системима HQ9B, чији је домет око 300 километара.

Wall Street Journal наводи и да је кинеска армија на спорним острвима поставила и опрему за радиоелектронску борбу која ће угрожавати америчке војне комуникације и радаре.

Министарство спољних послова Кине је овим поводом објавило да влада у Пекингу има неоспорива права на архипелаг Спратли, а самим тим и да на тим острвима поставља војну технику по свом нахођењу.

Кина од 2013-те насипањем земље повећава територију спорних острва, чак и прави сасвим нова.

Сада већ има сопствене војне објекте на свим Парселским острвима и архипелагу Спратли.

Американци тврде да кинеска армија већ има 27 утврђених тачака у Јужном Кинеском мору. Такође: да је унутар његове акваторије створила „стратешки троугао“.

Белу кућу и Пентагон не брине, међутим, примарно судбина самих острва. Они су рачунали да ће им у судару са Кином морнарица бити можда најјачи адут и да ће увек моћи да се примакне континенталној Кини. А сада – са 27 утврђених тачака у Јужном кинеском мору – америчка ратна флота више нема пролаз према кинеским обалама. Јер, од острва Спратли до њих има око 1.200 километара.

Пентагон ће одсад тешко моћи и да неопажено пребацује поморске снаге према Северној Кореји која има све разлоге да зазире од 3-6 група америчких ударних бродова на челу са носачима авиона.

Пекин је применио старо правило: што је даље прва линија одбране – то боље.

А што је за Кинезе најважније: спорна острва су већ фактички постала њихови непотопиви носачи авиона.

Та острва добиће ускоро и две поморске војне базе. Ово је утолико важније јер Кина разараче и фрегате буквално „штанцује“.

Њена амбиција је успостављање паритета са Сједињеним Државама на Пацифику и у Индијском океану.

Амерички адмирал Филип Дејвидсон, који има све шансе да дође на чело Пацифичке команде САД, упозорио је своје:

„Са базама на спорним острвима, Кина ће свој утицај проширити хиљаде миља на југ, а и у дубину Пацифика. Укратко, Кина постаје способна да контролише Јужно Кинеско море при сваком могућем сценарију војног конфликта са САД“.

Америчка главна западнопацифичка војна база (на Окинави) увелико је у домету кинеских балистичких ракета, па неки војни експерти процењују да Пекинг већ има неке предности над САД у том делу света.

Американци, како тврде, немају чиме да парирају војним потенцијалима Кине на спорним острвима. Једино им преостаје да повећају број ратних бродова око њих, а то тражи и – и време и новац.

Сједињене Државе су и на Пацифику и у Индијском океану све донедавно имале троструку надмоћ над Кинезима. А сада се однос снага увелико приближава – паритету…

 

 

Извор: Fakti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ