Идвајамо Србија

ПУТИН ОБЕЋАО ВУЧИЋУ: Косово ће бити наша црвена линија, бранићемо га као да је РУСКО!

Александар Вучић био почасни гост руског лидера Владимира Путина на Паради победе. Москва ће искористити сва дипломатска средства да помогне Србији у одбрани државних и националних интереса

Србија може да рачуна на максималну помоћ Русије у борби за Косово и Метохију. Званична Москва браниће српску покрајину као да је руска!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овако гласи обећање председника Владимира Владимировича Путина, са којим се синоћ као највећим капиталом у Београд вратио Александар Вучић.

Црвена линија

Како нам је потврђено у више владиних и дипломатских извора у Москви, председник Путин је после разговора са својим српским колегом одлучнији него икада да заштити виталне српске националне интересе.

– Косово ће постати руска „црвена линија“ преко које Москва неће прелазити у међународним односима. Путин и његови сарадници користиће сва дипломатска средства да помогну Србији у напорима да се пронађе компромисно решење за косовски проблем – преноси саговорник Информера из Кремља.

Према његовим речима, најновији сусрет двојице председника дефинитивно је зацементирао српско-руско стратешко партнерство.

– То што је председник Вучић као лични Путинов гост имао почасно место на централној трибини током Параде победе, као и чињеница да је председник Србије позван да предводи Бесмртни пук (више о томе на странама 4-5) јесу најбољи могући одговор на све оне лажи и медијску кампању која је требало да докаже како је дошао крај добрих односа Србије и Русије – наводи наш саговорник.

Како сазнајемо, председник Путин је госту из Србије обећао да ће Русија чвршће и доследније него икада до сада инсистирати на поштовању Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије.

Путин у Србији до краја године

Председник Србије додао је и да је Путину пренео позив да посети нашу државу и да може рећи да је позив прихваћен и да само треба договорити датум.

– Путин стиже у Србију! Прихватио је позив и долази пре краја године. Показаћемо тада много тога што смо успели да урадимо у међувремену, наше економске резултате, али и напреднију, озбиљнију и снажнију армију него што је била последњи пут кад је био у нашој земљи – истакао је Вучић.

– Владимир Владимирович је рекао Вучићу да Србија сама треба да дефинише своје интересе и изнесе конкретне предлоге које ће Москва максимално подржати. Потпуно је немогуће да Албанци добију све, а да Срби изгубе све – наводи извор Информера.

И сам председник Вучић у Москви је говорио о руској помоћи за решење косовског проблема.

– Русија ће недвосмислено и јасно изнети своје ставове по питању Косова. Без Русије је немогуће оно што је веома важно, а што сам и рекао председнику Путину, да се у УН добије било какво решење. У том смислу, Русија ће веома активно пратити разговоре о Косову и све што се буде збивало, па ће увек правовремено реаговати. Москва ће на активан и суштински начин учествовати у праћењу целокупног процеса и ситуације у односима између Београда и Приштине, посебно утицају различитих међународних фактора на то питање – подвукао је Вучић.

Дуг и отворен разговор

Према његовим речима, са Путином је имао веома дуг, отворен и искрен разговор.

– Председник Русије имао је стрпљења да саслуша све оно што сам имао потребу да кажем, објасним и изнесем као ставове Србије. Чини ми се да никада дуже нисмо разговарали о односима Београда и Приштине. Наши ставови се умногоме поклапају. Поновио сам неколико пута да је Србија спремна на компромис са косовским Албанцима, али да није и никада неће бити спремна да прихвати сопствено унижавање. Компромис је оно што желимо, али сам лично скептичан зато што Албанци на суштинске компромисе нису спремни, а још мање су спремни они који су учествовали у противправном пружању подршке такозваној независности Косова – закључио је Вучић.

мојугао
ИВИЦА ДАЧИЋ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ

Битно је за Србију да има подршку Русије и Кине, као сталних чланица Савета безбедности УН, јер се на тај начин искључује могућност да нам се иза леђа изгласа чланство Косова у УН.

да се ја питам
ХАШИМ ТАЧИ „ПРЕДСЕДНИК КОСОВА“

Најосетљивије је питање односа Косова и Србије. Ово је стогодишњи проблем и трудили смо се да нормализујемо односе, али сад је дошло време да урадимо више од конструктивног комуницирања.

 

 

Извор: Екипа Информера

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ