Идвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ: „Ако послушамо ММФ – пензије ниже за 80% пензионера“

Суботица — Премијерка Ана Брнабић изјавила је да би укидање Закона о привременом умањењу пензија значило смањење примања за 80 одсто пензионера, што влада не жели.

Брнабић је казала да се тражи начин како да се фазно поново пређе на претходни систем – редовно двогодишње усклађивање пензија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брнабић је тако, новинарима у Суботици, прокоментарисала наводе да је Мисија ММФ сугерисала представницима власти да укину кризне мере за пензионере, односно Закон о привременом умањењу пензије, који је на снази већ четири године.

Како је рекла, већ дуже време се о томе разговара са ММФ-ом, а она ће сама за неколико дана имати састанак са њиховим представницима.

“Важно је да о томе размишљамо рационално, не можемо само да вратимо пензије онако као што ММФ тражи на пређашњи ниво, зато што би то значило да за 80 одсто пензионера умањујете пензије”, рекла је Брнабић.

Она је појаснила да постоји група пензионера са најнижим пензијама којима се оне никада нису умањиле, затим они којима су тада пензије умањене, али су у последње три године повећане више него што је било умањење, као и гурпа којима су пензије и даље мање него што су биле пре мера фискалне консолидације.

“Не можемо једноставно да кажемо – тај закон се укида, зато што никоме нећемо умањивати пензије. Можемо да видимо само како фазно да пређемо поново на један нормални систем, да се двогодишње усклађују пензије, са растом БДП-а и о томе ћемо разговарати”, рекла је Брнабић.

Навела је и да је ММФ рекао да је Србија апсолутни шампион и пример одговорног вођења фискалне политике и одговорне имплементације аранжмана, те да је државна каса стабилна и поновила да влада, уз тренутни раст, планира још једно повећање плата и пензија.

“Управо због тога, ако планирамо још једно повећање, онда нема више говора да укидамо закон и да се вратимо где смо били. Не можемо, и нећемо да се вратимо где смо били, желимо да разговарамо о томе како да, на већем нивоу пензија, можемо да пређемо на редовно догодишње усклађивање”, закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ