Идвајамо Православље

ЧУДО У МАНАСТИРУ ИЛИЊЕ: Игуман лечи најтеже болести (ВИДЕО)

Велики број верника Српске православне цркве сваке друге суботе се упути ка Мачви у манастир Илиње у коме игуман Исаија молитвама лечи најтеже болести и истерује ђавола из поседнутог!

Наиме, сваке друге суботе већ од раног поподнева може се видети мноштво поклоника. Непрегледна колона аутомобила и аутобуса, домаћих и страних регистрација, надире на манастирско имање. Верници се окупљају на четворосатном вечерњем богослужењу и освећењу јелеја (уља), читању молитви за исцељење и седмоструком помазању освештаним уљем против болести и, како напомињу монаси, напада демона. Након молитви у цркви вернике очекује заједничка трпеза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јеромонах Исаија Јокић, настојатељ манастира и његова сабраћа монаси Стефан и Герасим, поздрављају поклонике. Свакоме ко затражи, дају савет.

“Отац Исаија је духовни бисер. Он никог не оставља равнодушним. Његова смиреност, блага и поучна реч и топао поглед благотворно делују на свакога”, причају верници који редовно походе манастирско братство.
Један од њих прича да је захваљујући игуману Илиња поново стао на ноге и пронашао нови животни пут.

“Пропао ми је први брак зато што је бивша супруга ишла код хоџе по записе да би ме држала у својој потпуној власти. Постао сам неуравнотежен, на рубу очаја, али и банкрота. Онда сам сазнао за овај манастир и дошао по помоћ. Отац Исаија је дао све од себе да ми помогне. Данас сам други пут срећно ожењен, а кад год искрсне неки проблем ту је отац Исаија да помогне”, испричао је у даху један од мајстора, пореклом из Босне, а данас настањен у Сомбору, који ради на изградњи новог манастирског конака.

У манастиру привремено живи и двадесетак младих са душевним проблемима, јер су им неопходни свакодневна подршка и помоћ духовника.

“Настојимо да имају што мање слободног времена, јер није добро да ум буде беспослен. Са њима се свакодневно разговара, присуствују богослужењима, редовно посте, исповедају се и причешћују, помажу на манастирској економији. И убрзо почињу другачије да размишљају и да правилно схватају циљ живота. Лечење не завршава у манастиру, већ траје и када се врате у своје породице”, прича игуман Исаија.

Отац Герасим подсећа на народну изреку да је најопаснији докон ум и да човек који је без обавеза лако бива заведен да скрене са исправног животног пута. Међу штићеницима је и неколико бивших наркомана.

“Наркомани су специфична група и ако их је истовремено више на једном месту, тешко их је духовно савладати да би им се помогло у превазилажењу тог зла. Зато је међу штићеницима више оних са душевним демонским проблемима”, додаје отац Герасим.

У дупке пуној цркви, док свештенослужитељи читају молитве, скоро непрекидно чују се неконтролисани крици, запомагања и кукњава. Једна од верница, коју су повремено изводили из цркве, јер је страшно запомагала, након богослужења рече да је доживела “својеврсно струјање неког чудног духовног флуида”. Најпре око себе, а затим и у сопственом срцу и глави и да се после тога потпуно смирила.

“Муж ме довео, јер ми се већ дуго наизменично смењују стања депресивне потиштености и афективне напетости. Лекови слабо помажу. Овде сам први пут и ово је нестварно искуство. Молитве изузетно снажно делују на мене. Осећам се много боље и наставићу да долазим сваке друге суботе”, каже Марија из Бањалуке.

Манастирска црква је посвећена Светом Илији и подигнута је захваљујући Станији и Илији Лацковићу 1983. Они су породично имање завештали Цркви. Ктитори су и сахрањени у светињи.

“Ми се молимо, лекари лече, а Господ излечује”, каже архимандрит Исајиа и додаје да у Илињу код Шапца лек могу да нађу оболели од шизофреније и других душевних болести, као и од рака.

У овом манастиру се уз посебне молитве болесним људима освећеним уљем исцртава крст на челу, као део обреда за излечење.

У овом манастиру спас траже и они који верују да су их запосели ђаволи.

КАКО СЕ ИЗВОДИ ОБРЕД?

Окупљени 7 пута падају на колена и приклањају главу формирајући руком са оним испред себе непрекинути ланац.

Оне прве до олтара свештеник покрива својим плаштом и над њима чита Нови завет.

 

Извор: mojkutak.ovh

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ