Идвајамо Србија

НАТО НАМ ПРЕТИ – ЗАЖАЛИЋЕТЕ ЗБОГ ИСТРАГЕ О БОМБАРДОВАЊУ! ВУЧИЋ УЗВРАЋА: Истрага ће бити спроведена

Председник Србије Алексабндар Вучић изјавио је данас, на отварању Онколигије 2, да се лекари и други експерти слажу да је и осиромашени уранијум један од разлога повећања броја оболелих од рака, посебно код деце, на жалост.

Председник Вучић најавио је да ће Србија озбиљно да истражи последице НАТО бомбардовања осиромашеним урањумом, оценивши да се ради о злочину без преседана.

Вучић је, приликом обиласка Института за онкологију и радиологију Србије, поводом завршетка радова на изградњи и опремању објекта „Онкологија ИИ“, најавио да ће држава и даље да улаже у здравство, јер је то указивање поверења у наш здравствени систем.

Рекао је да је сазнао од лекара да има све више деце оболеле од рака.

– Нисам никада сасвим веровао у све терорије о осиромашеном уранијуму, да су за све криви они који су нас бомбардовали, али данас у разговору са лекарима, иако су разлози мултифакторијални, свакако један од разлога за обољења је осиромашени уранијом, јавља се код деце чији су родитељи око 90-тог годишта. Да ли ћемо успети да докажемо то или не не знам, јер је доста завршило у Ибру, Дунаву или Црном мору. Сви лекари мисле да је то оставило значајне последице. То злочин без преседана – подвукао је Вучић.

СРБИЈИ СТИГЛА ПРЕТЊА: Зажалићете због истраге о бомбардовању …

Зажалићете ако будете истраживали последице бомбардовања и употребе осиромашеног уранијума током војне акције против СР Југославије 1999. године.

Ово је суштина претње коју је НАТО преко дипломатских канала упутио властима у Србији након што су сазнали да је у плану формирање координационог тела и националне лабораторије за истрагу злочиначке акције.

Према информацијама, челнике Алијансе, коју тренутно са места генералног секретара предводи Норвежанин Јенс Столтенберг, разбеснела је најава да би нека држава, први пут откако је основан на НАТО, могла би да отвори истрагу о последицама њихових дејстава. Још више им смета могућност да научни докази о томе буду представљени свету.

Уочи празника министар екологије Горан Триван и званично је обелоданио оно што је НАТО још раније сазнао, да ће се наша земља озбиљно упустити у истраживање последица бомбардовања и да ће за то бити ангажован тим стручњака под координацијом државе.

– Србија ће бити једна велика лабораторија, а све што буде недостајало од опреме биће набављено из буџета три министарстава – екологије, одбране и здравља – рекао је Триван и додао да ће држава настојати да истраживања спроведе и на КиМ, јер каже, осиромашени уранијум не прави разлику међу нацијама.

Триван наводи да ће судбина италијанских војника који су масовно оболевали од рака и умирали на Косову бити један од кључних адута у откривању истине о осиромашеном уранијуму из НАТО бомби.

Онколог Слободан Чикарић каже да ће НАТО блокирати истрагу на сваки начин.

– НАТО лоби ради свој посао тајним каналима, желе да заташкају злочин и имају јасне смернице како да нас у томе зауставе. Међутим, до нас је да квалитетно свој посао и упознамо свет са доказима – јасан је Чикарић.

 

 

Извор: Тањуг/Српски телеграф

Loading...