Идвајамо Православље

ЧУДОТВОРНА ИКОНА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Више од 200 жена је добило децу, након молитви у овом манастиру (ВИДЕО)

Када је давне 1974. године Катарина Радосављевић са своје две рођене сестре дошла у манастир Беочин на Фрушкој гори, у њему је била пустош, није било прозора, ни врата, чак ни пута. Данас је овај манастир као рајски врт у којем живи 20 монахиња, где царују мир и тишина.

Надалеко чувен по икони чудотворне Пресвете Богородице, која је у овом здању већ 500 година, пред њом се моле и траже помоћ верници свих вера и из свих крајева Европе. Уз њене молитве жене које нису могле да роде постајале су мајке, па у овом манастиру кажу да имају више од 700 кумчади.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брачни пар из Београда који 17 година није имао деце, свагде су ишли и ништа им није помогло. Дошли су пред икону Мајке Божије, плакали су, читана им је молитва и добили су двоје деце.

– Ми се молимо за њихово здравље пред иконом Пресвете Богородице, моле се и верници, надајући се помоћи, а после се враћају да нам захвале. Има их из Немачке, Русије, Словеније, Хрватске… Више од 200 жена које нису могле да добију потомство долазило је на молитве и Богородица их је услишила. Наш манастир увек је испуњен дечјом грајом кад их мајке доведу да нам се захвале – прича 70-годишња игуманија Екатерина, која је у овом манастиру већ пуних 45 година.

– Кад смо нас три сестре дошле овде, Марина, Варнава и ја, све је било у расулу. Почеле смо од почетка. Пре тога, током Другог светског рата, овде је била партизанска болница, па онда пулмолошка болница, а једно време и део Архива Војводине. После тога манастир је остао запуштен, у коров обрастао – сећа се игуманија Екатерина.

Човека који три месеца није спавао због последица са ратишта, довели су пред Мајку Божију и после молитве он је заспао и три дана и три ноћи се није будио. После тога је уредно спавао.

Кад су три сестре пристигле у манастир, у њему су затекле синовца некадашњег патријарха Гаврила Дожића, који је овде био лечен.

– Сада је кључ код вас, ја могу да идем, нисам вам више потребан, рекао нам је тада Душан Дожић. Али, пошто смо знале да живи сам и да тешко може да се брине о себи, задржале смо га у манастиру и до краја гледале као оца. Он је имао пензију и тиме помагао манастиру – каже игуманија.

После постепене обнове манастира, почеле су да пристижу нове монахиње, прича о чудотворној икони прочула се, па су почели да долазе људи из свих крајева.

Три цркве

Црква манастира Беочин посвећена је Вазнесењу Христовом и први пут се спомиње у турским дефтерима 1566. године. Садашња црква, која је на темељима претходне две мање цркве, грађена је од 1732. до 1740. године у византинско-српском стилу, са елементима готике. Манастир у Другом светском рату није рушен, али је ризница похарана и све вредности однете у Загреб. Део је враћен после рата. У манастиру су мошти Стефана Првовенчаног, које су 1815. године пренесене из манастира Фенек.

У манастиру Беочин данас је 20 монахиња, најмлађа међу њима је 18-годишњакиња, и кажу да имају пуне руке посла. То потврђује простор око манастира који подсећа на рајску башту. Монахиње брину и о стоци, обрађују манастирско имање и кажу да је манастир некада имао око хиљаду хектара земље и шума, али да им то још увек није враћено.

Млада жена која дуго није имала деце на Аранђелов дан је дошла пред Мајку Божију и са сузама се молила.. од тог дана јој се рачунала трудноћа. Сада има две девојчице.

Добила сам три награде од музеја и установа из Београда и Новог Сада за рад и ширење културе. Сада нас има двадесет монахиња, међу њима пуно младих, школованих, и та дечица скинула су тешко бреме са мог рамена. Оне воде, раде, труде се, држе и цркву и економију – каже Екатарина.

Судбина иконе

Прича о чудотворству, о икони која враћа наду, помаже болним и несрећним прочула се надалеко, одатле жеља и потреба људи да дођу, чују благу и лепу реч игуманије Екатерине, да се помоле пред пресветом Богородицом, све у нади да ће им помоћи.

– Икона је стара 500 година и била је у гробљанској капели. У рату са Турцима капела је порушена, само та икона остала је читава. Тада је пренета у цркву и од тада се налази на садашњем месту – објашњава Екатарина, обновитељ ове древне светиње.

О чудима иконе Богородице Беочинске прочитајте на страницама манастира Беочин у тексту „Чуда Пресвете Богородице Беочинске

Погледајте видео

 

Извор: Новости/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ