Идвајамо Православље

МОЋ СВЕТИТЕЉКЕ: Пред овом иконом Свете Петке на колена падају и најтврђи неверници (ФОТО/ВИДЕО)

На двадесет километара од Ниша, у селу Островица, налази се манастир Свете Петке Иверице, а поглед у очи ове светитељке, чији је лик насликан на икони, открива душевно стање посматрача, тврди заменик тутора манастира, Хаџи Драган Илић, а пишу Нишке вести.

Манастир је добио назив “Иверица”, јер су га обновили грузијски монаси из Ивириона са Свете Горе, а у периоду од 1898. до 1903. године био је Краљевски српски војни манастир, под војним заповедништвом, што је једини такав пример у историји Српске православне цркве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменик тутора манастира Хаџи Драган Илић каже да поглед у икону ове светитељке открива “стање душе посматрача”.

“Довољно је да се на кратко загледате у очи Свете Петке. Неки њене очи виде као веселе, други виде тугу, чак и сузе. Оно што видите у очима светитељке, открива и ваше душевно стање.

Ако видите сузе, значи да сте сами, тужни, станите који минут испред иконе и у тишини упутите јој молитву, реците јој зашто сте тужни. Видећете како то благотворно делује на душу”, казао је Хаџи Драган Илић.

Икона Свете Петке (Фото: Јутјуб)

Манастир Свете Петке Иверице рушен је и зидан четири пута. На првим темељима старијег храма, као градитељи се помињу Мрњавчевићи, па монаси из Ивириона, а последњи пут, у облику у каквом постоји и данас, подигле су је 1898. године инжињеријске јединице српске војске, које су припремале терен за прокопавање тунела и пролаза за пут и пругу кроз кањон Сићевачке клисуре.

Од освећења 1898. године па све до 1903. године манастир је у био поседу војске Краљевине Србије и у њему су верску службу вршили војни свештеници, што потврђује указ краља Александра И од 19. фебруара 1901. године када је за старешину манастира постављен војни свештеник.

Манастир је у том периоду носио име Краљевски српски војни манастир Света Петка Иверица. Сачуван је указ краља Александра И Обреновића, којим се за старешину манастира војног, поставља војни свештеник г. Жунић.

Ово је посебно занимљиво јер у историји Српске православне цркве није познат још један овакав пример.

“У склопу манастира налази се конак, који је за сада празан, јер нема све потребне услове за живот. За неки дан доћи ће нам материјал за постављање ограде, али је потребно још средстава да би Света Петка Иверица била у потпуности сређена.

Добили смо и нови звоник, а постоји и стари, који се види са ауто- пута и веома је занимљив. По предању, у њему су грузијски монаси имали две галерије које су користили за спавање, а молили се у подножју звоника”, додао је Хаџи Драган Илић.

Не знамо како ће на вас деловати поглед на очи Свете Петке, јер гледате фотографију, а не оригиналну икону. Ако желите и лично да се уверите у моћ очију ове светитељке, манастир је на само 20 километара од Ниша, отворен је сваког дана од 10 сати ујутру, а закључан само понедељком.

Манастир Свете Петке „Иверица“ (Фото: Јутјуб)

Темељи цркве потичу из 5.века

Претпоставља се да су крајем 14. века услед најезде Турског царства многи монаси, из тада окупираних подручја, нашли уточиште у Сићевачкој клисури, где су основали монашку колонију којој припада и овај манастир. По предању, таквих је манастира у Сићевачкој клусири било укупно дванаест.

“Историја манастира Свете Петке није до краја истражена. По предању, темељи цркве направљени су још у петом веку нове ере, дакле много пре него што су је грузијски монаси са Свете Горе населили и обновили”, рекао је Хаџи Драган Илић.

Погледајте видео:

 

 

Извор: Београд.ин/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ