Идвајамо Свет

КРИХБАУМ ОДАО НЕМАЧКИ ПЛАН? Прво да вам узмемо Косово а после тога смо ПРИНЦИПИЈЕЛНО против мењања граница на Балкану

Председник Одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтер Крихбаум оценио је, након самита ЕУ-Западни Балкан у Софији, да је важно што је одатле „поново послат јасан сигнал за европску перспективу земаља западног Балкана“, да „Косово није једини изазов са којим се Србија суочава“ на путу ка ЕУ, као и да ће „преговори (с ЕУ) сигурно трајати још неколико година“.

Он је у интервјуу данашњој „Политици“ казао да је „Европска унија једини партнер западног Балкана који води рачуна о регионалној стабилности и о просперитетној будућности људи у овом региону“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Стога јако ценим што је у средишту самита било управо интензивирање економске сарадње и отварање нових шанси за младе. Добар је знак што ће се ускоро одржати следећи самит, кад помислимо да је претходни одржан пре 15 година. Потпуно се слажем са савезном канцеларком (Ангелом Меркел) да сусрети смањују тензију – рекао је Крихбаум.

На подсећање да је „у Београду пре неколико дана рекао да ЕУ није потребан још један Кипар, мислећи на нерешавање косовског проблема“ и питање „које решење би задовољило Берлин“, Крихбаум је одговорио да је „циљ јасно утврђен Преговарачким оквиром са Европском унијом: односи између Србије и Косова треба потпуно да буду нормализовани пре приступања Европској унији“.

– Једино тако обе земље могу да остваре своју европску перспективу. Историјски гледано, Европска унија је пре свега и пројекат мира. Стога не желимо и нећемо да увеземо нерешене билатералне сукобе – поручио је он.

Упитан да ли „нормализација“ значи признавање независности и да ли је подела Косова прихватљива за Берлин“, Крихбаум је казао да „‘нормализација’ значи ‘нормализација’, ни мање ни више“.

– То је пре свега задатак две државе, а ЕУ као и Немачка ће их подржати у томе, где год се та подршка тражи – рекао је председник Одбора за европске послове Бундестага.

Крихбаум је изразио „жељу да појасни да… амбасадори квинте (САД, Немачка, Велика Британија, Француска и Италија) редовно одржавају координационе састанке и консултације“.

– Извештај квинте не постоји, а да не говорим о неком званичном закључку те групе о западном Балкану. Поред тога, Немачка је принципијелно против било каквих промена граница на западном Балкану јер се тиме неће решити отворена питања, већ пре свега отворити нови сукоби – навео је он.

На оцену да се стиче утисак да је Косово „проблем свих проблема“ када је реч о европским интеграцијама Србије и да је то највећа препрека ка чланству у Европској унији и питање „да ли је то тако“, Крихбаум је одговорио одрично.

– Није. Као што рекох, чланство Србије у Европској унији није могуће без нормализације односа са Косовом. Међутим, то није једини изазов са којим се Србија суочава. Најмање подједнако важна тема су реформе у области владавине права. Ту још увек има доста тога да се обави у погледу независности правосуђа, слободе медија и борбе против корупције и организованог криминала – рекао је Крихбаум.

Он је додао да „Србија јесте на добром путу у правцу Европске уније, иако ће преговори сигурно трајати још неколико година“.

 

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ