Идвајамо Регион

МИЛО ЂУКАНОВИЋ У ТРАНСУ: Уместо провинције Србије, Црна Гора најразвијенија земља региона

После полагања заклетве, чиме је преузео дужност председника Црне Горе, Мило Ђукановић је поручио да на ту дужност ступа са осећањем части и одговорности, а поносан на остварења која су остварена.

„Од опције да будемо провинција проширене Србије, која нам се нудила као атернатива на председничким изборима 1997. године, Црна Гора је у међувремену постала економски најразвијенија земља на Западном Балкану, лидер реформи и преговора са Европском унијом и извесно прва следећа чланица тог савеза“, рекао је Ђукановић на Цетињу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђукановић, чију су инаугурацију црногорски медији преносили уживо, поручио је да нова Црна Гора, обавезана према прецима, наставља њихово дело.

Наводећи да је ЕУ потребна унутрашња консолидација, Ђукановић је рекао да то значи и преиспитивање визије уједињења, што утиче на спољнополитичку слику Западног Балкана.

„Као да је данас у извесној мери замагљена европска будућност нашег региона, која почетком новог века није била упитна“, рекао је Ђукановић.

Председник парламента, Иван Брајовић, рекао је да су грађани на изборима изабрали председника од којег захтевају да води Црну Гору – исту ону коју су изгласалли на референдум 21. маја 2006. године.

Томе је, како је рекао, дорастао изабрани председник, лидер ДПС-а, Мило Ђукановић.

„Ми знамо, а схватили су и други, Црна Гора никад није признавала страх и није се штедела у окршајима са јачима и моћнијима. Постали смо партнери и учесници у доношењу одлука на глобалној политичкој мапи“, рекао је Брајовић.

Шеф црногорског парламента рекао је да Црна Гора нема комплекс мале државе.

„Наш пут је и ваш пут, господине Ђукановићу, и он неће бити једноставан. Наша одговорност је велика, јер грађани су нас бирали да не допустимо заблуде и стратешка лутања“, рекао је Брајовић, поручујучи да управљање државом тражи зрело и политичко искуство.

Ђукановић положио заклетву на свечаној седници парламента

Ђукановић је претходно положио заклетву и на функцији шефа државе заменио страначког колегу Филипа Вујановића, који је данас окончао трећи председнички мандат.

„Заклињем се својом чашћу на Уставу Црне Горе да ћу дужност председника Црне Горе обављати савесно и одговорно за добро свих грађана наше домовине. Као председник државе посветићу се очувању независности и суверенитета Црне Горе и њеној афирмацији као грађанске, демократске, еколошке и државе социјалне правде, засноване на владавини права“, речи су заклетве коју је изговорио Ђукановић.

Осим посланика, свечаној седници парламента присуствовали су некадашњи председници Црне Горе, Скупштине и владе, највиши државни функционери и челници државних институција.

На седницу су позвани и чланови владе, верски великодостојници, ректори универзитета, чланови дипломатског кора, нерезидентни амбасадори, војни изасланици одбране и представници међународних организација.

Инаугурацију Ђукановића бојкотује опозиција, а један од опозиционих челника, Дритан Абазовић, председник Грађанског покрета УРА, раније је писмом позвао амбасадоре земаља чланица ЕУ да не присуствују чину ступања лидера владајућег ДПС на нову дужност.

Поводом инаугурације Ђукановића синоћ је организован на пријем поводом Дана независности, на којем је премијер Душко Марковић захвалио Вујановићу за, како је рекао, петнаестогодишње предано обављање највише дужности у држави.

Марковић је новом председнику, Ђукановићу, истовремено пожелео да од данас, када преузме дужност, са највећим успехом обавља функцију председника Црне Горе.

Ђукановић, који је и лидер владајуће ДПС победио је на априлским председничким изборима освојивши 54 одсто грађана.

Ђукановићу, који је готово три деценије на највшим државним функцијама у Црној Гори, ово ће бити други мандат на позицији председника.

Црна Гора је од увођења вишестраначја имала три председника: Момира Булатовића, Филипа Вујановића и Мила Ђукановића.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ