Идвајамо Свет

МЕРКЕЛОВА ИСКЉУЧУЈЕ ТАЧИЈА ИЗ ДИЈАЛОГА СА СРБИЈОМ: Немачка канцеларка љута због хапшења и понижавања Марка Ђурића!

Фото: Јутјуб

Најмоћнија држава Европе Немачка, са великом улогом у разговорима Косово-Србија, противи се плановима Хашима Тачија када је реч о његовој водећој улози у тим разговорима, преноси приштински Експрес

Чак ни атмосфера састанка Меркел-Тачи није онаква каквом је хтео да је представи Трачи. Меркелова се није сложила са начином на који је ухапшен Ђурић, као ни са начином на који је Тачи злоупотребио састанак са земљама Квинте пре него што је ухапшен српски преговарач, наводи лист.

Експрес пише да је Тачи направио велики одјек када је реч о састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

– После конференције са Меркеловом је говорио за косовске медије у Берлину, одржао је и конференцију након што се вратио, а реализоване су и специјалне емисије на тему састанка. Тачи је после састанка у Берлину рекао да су Косово и он лично спремни за разговоре са Србијом.

Тачи је чак, пише лист, позвао и Меркелову да буде посредник, али да, са друге стране, немачка канцеларка „није ништа говорила у вези са Тачијевом улогом у овом процесу, за разлику од Вучића, ког она сматра кључним у овим разговорима“.

Извори „Еxпреш“ наводе да је Меркелова исказала незадовољство Тачију због начина на који је ухапшен Марко Ђурић, а посебно што се један такав чин десио после састанка Тачија са амбасадорима земаља Квинте (САД, ВБ, Немачка, Француска и Италија).

Сазнаје се да је Тачи ово циљано урадио како би се то интерпретирало као подршка пет земаља за хапшење Ђурића. После овога, Тачи је неколико пута окривио за ово Фљамура Сефаја, наводећи да је он смењен управо због ове акције. А Харадинај је рекао да је Сефаја сменио због акције депортације шесторице гулениста, пише лист.

Са друге стране, како се наводи, осим Немачке, која има резерве у погледу његове водеће улоге у разговорима, Тачи овај проблем има и унутар државе, пошто се опозиционе партије, али и Иницијатива која је део Владе Косова, не слажу са овом његовом улогом.

 

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ