Идвајамо Свет

РУСКИ ШАЉИВЏИЈА НАМАГАРЧИО ЏОНСОНА: Борис насео на ЛАЖНИ ПОЗИВ јерменског премијера и оплео по ПУТИНУ (ВИДЕО)

Лажни позив за Бориса Џонсона изазвао је дипломатски скандал након што је Кремљ оптужен да је иза “очајне” шале.

Министра спољних послова Велике Британије је био жртва руског шаљивџије са којим је разговарао пуних 18 минута као премијер Јерменије. Џонсон је отворено разговарао о председнику Владимиру Путину и о тровању Сергеја и Јулије Скрипаљ пре него што му је постало сумњиво па је прекинуо разговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Форин Офис сматра да су преваранти којима су мете били и други политичари имали благослов Кремља како би Руси “спасли образ” после тровања Скрипаљевих.

Снимак телефонског позива, који се догодио прошле недеље, постављен је на интернет дан након што је Јулија Скрипаљ објавила своју верзију приче о тровању, у којој је рекла да је била жртва покушаја атентата.

Алексеј Стољиаров и Владимир Кузнецов, који себе зову Лекус и Вован, су прошле седмице назвали Џонсона. Њихове претходне жртве су Елтон Џон, турски премијер Таијип Реџеп Ердоган и амерички секретар за енергетику Рик Пери.

Први позив је био упућен британском министру за Европу сер Алану Данкану кога су убедили да је један од њих Никол Пашинијан, премијер Јерменије. То им је омогућило да дођу у следћем позиву дођу до Џонсона.

Говорећи на енглеском језику са руским нагласком, питали су Џонсона за савет о томе шта да каже Владимиру Путину када би га упознао, као и о предмету Скрипаљ.

Џонсон је одговорио: “Наставићемо да пооштравамо притисак на неке од олигарха у Путиновом окружењу”, додавшио да је Кенсингтон (део Лондона где живе богаташи) пун олигарха.

Он је такође рекао да је Британија “готово 100 одсто сигурна” да Русија стоји иза тровања у Салисбурију и додао: “Ако имам поруку за Путина, то је да не желимо хладни рат, али желимо да видимо побољшање у начину на који се Русија понаша. ”

Висококотирани бритаски дипломата тврди: “Ово изгледа да је последњи очајнички покушај Кремља да спаси своје образ након што је осрамоћен у случају Скрипаљ”.

Стољаров и Кузњецов су раније демантовали да имају везе са руским безбедносним службама. Џонсон је веровао да одговара на рутински позив да честита новом националном лидеру Јерменије.

Извори блиски министру иностраних послова инсистирали да је брзо схватио да је нешто погрешно и почело да поставља питања како би потврдио идентитет позиваоца пре него што је завршио позив.

Детаљи о позиву први пут су објављени у листу Комсомолскаја Правда, у којој је Стољаров рекао да је Џонсон био “паметан дипломата, интелектуалац” који није упао у замку са индискретним коментарима.

Додао је да је “вероватно први пут да особа са којом смо разговарали која није била будала”.

 

 

Извор: 100posto.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ