Идвајамо Свет

Руска ПВО у Сирији шаље у превремену пензију чувене америчке крстареће ракете „Томахавк“

ЧУВЕНЕ америчке крстареће ракете „Томахавк“, на којима се протеклих година у доброј мери држала војна доминација САД, по свему судећи одлазе у превремену пензију.

Због Русије и њене улоге у сиријском рату.

У Вашингтону је – мада се то још тако не представља и не признаје отворено – оцењено да више не задовољавају „највише захтеве“ и да треба да уступе место савременијим типовима крстарећих ракета.

У буџету америчке ратне морнарице за 2019-ту за „Томахавке“ фактички више нема места. Чак се указује да су савремена средства ПВО, противракетне одбране и радиоелектронска у превеликој мери смањила ефикасност „Томахавка“.

Специјализовано онлајн издање Defense One преноси да је позиције „Томахавка“ највише поткопала појава руских зенитних ракетних система С-400 и да се САД окрећу усавршавању своје против бродске ракете великог домета AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) и ракете NGLAW (Next Generation Land Attack Weapon) за унитавање циљева на земљи.

Те ракете, како наводи, треба да уђу у употребу до 2030-те.

Серијска производња „Томахавка“ почела је 1983-ће, а главна намена им је била разарање противничких војних база, аеродрома, система ПВО, електроцентрала и командних пунктова.

Прва њихова масовна примена била је у операцији „Пустињска олуја“, односно – америчкој агресији на Ирак. Тада је било лансирано око 300 тих ракета, а наводно је најмање 85 одсто стигло до циља.

У периоду који је уследио, Американци су употребили још око 2.500 тих крстарећих ракета. Толико још наводно имају у складиштима.

Пентагон је „Томахавке“ користило у априлу прошле године за ракетирање сиријског војног аеродрома „Шајрат“. Међутим, са тог аеродрома су већ кроз дан-два опет почели да узлећу сиријски војни авиони.

Половином овог априла, Американци и њихови савезници су на Сирију испалили 103 крстареће ракете, али је 46 било оборено, а две које нису експлодирале биле су достављене у Москву.

Није искључено да једна од тих ракета није била „Томахавк“ већ од оних које Пентагон сматра перспективним и наследницама „Томахавка“.

Бивши заменик команданта јединица ПВО руских Копнених снага – генерал Александар Лузан – сматра да је одлука о пензионисању „Томахавка“ донета управо због неуспеха у Сирији. Поготово што су многе америчке крстареће ракете биле уништене док су се приближавале циљу.

Лузан тврди да „Томахавк“ уопште није застарео и указује да Американци у својој концепцији Муњевитог глобалног удара – рачунају управо са таквим ракетама.

Он указује да су AGM-158C LRASM и NGLAW у суштини „Томахавци“ само са усавршеним системом за навођење на циљ.

Са Лузаном се у доброј мери не слаже члан Руске академије ракетних и артиљеријских наука Константин Сивков:

„Те крстареће ракете су сада застареле, лет на малим висинама више не спасава од обарања средствима ПВО. „Томахавци“ немају самонаводећу главу за велике даљине на јасне велике зоне, а пошто су принуђене да маневришу кад су у домету туђе ПВО – могуће их је оборити. Те ракете су биле убитачне пре 35 година када руска флота није имала системе попут „Кортика“ и њему сличних против којих су „Томахавци“ данас неефикасни“.

Лузан је уверен да ће руски ракетни систем Бук-М2 још 20 година бити „отров“ за све типове америчких крстарећих ракета које буду летеле на малим висинама.

Постоји – могуће је – и скривени разлог превременог пензионисања „Томахавка“. О њему јавно и отворено не говоре ни Руси ни Американци. Из различитих разлога.

У Пентагону, према неким изворима, зазиру да ће Руси тако „снимити“ њихова решења и технологије уграђене у „Томахавке“ и помињану другу модернију крстарећу ракете да ће њихова ПВО и ПРО против њих постати још успешнија. Али, ни то, изгледа, није главна покретачка полуга.

У Пентагону подозревају да би руски стручњаци могли научити како да америчке „паметне и лепе ракете“ (израз Доналда Трампа) узимају док лете под своју контролу и да их враћају према онима који су их лансирали.

 

 

Извор: Факти.рс

Loading...