Идвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ко згази мрава оде 40.000 динара! Затвор и казна до милион динара за убиство вука, жабе, орла, роде, али и пијавице, медведа

Фото: Pixabay.com

Прилично је дугачак списак дивљих животиња које су заштићене – вукови, жабе, орлови, чапље, роде, пијавице, пужеви, змије, медведи…

Ко згази мрава, платиће 40.000 динара, а ако нема новца, лежаће у затвору 40 дана. Ако убијете или угрозите неку од строго заштићених животиња можете да платите и до милион динара. Такође су предвиђене и затворске казне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Убиство једне бубамаре „кошта“ 15.000, голуба 50.000, а за убиство мрког медведа одређена је новчана казна од милион динара.

Прилично је дугачак списак дивљих животиња које су заштићене – вукови, жабе, орлови, чапље, роде, пијавице, пужеви, змије, медведи…

Мучитељ из Сомбора касапио гуске, па добио да плати казну 80.000 динара

Правилник забрањује и повређивање, растеривање, прогањање, хватање и узнемиравање животиња током размножавања и подизања младих, али и уништавање њихових јаја, ларви и младунчади.

У Министарству за заштиту животне средине кажу да је поступак откривања ко је убио животињу сложен и захтева њихову сарадњу са тужилаштвом и полицијом.

– По добијању информације о убијеној животињи, посебно кад је реч о већем броју јединки, наша инспекција обавештава тужилаштво и полицију, и заједно са стручњацима из Завода за заштиту природе Србије излазе на терен.

Тамо се записнички утврђује о којој се заштићеној врсти животиње ради, истрагу о томе ко је починилац воде полиција и тужилаштво, а републичка инспекција за заштиту животне средине поступа даље са убијеним јединкама како би се утврдио узрок њиховог угинућа – наводе надлежни, а пише Ало.

Против починиоца кривичног дела подноси се пријава, а предвиђене казне су осим новчаних, које прописује правилник, и затворске, и то у трајању до три године.

Члан кривичног закона вас води у затвор

У Кривичном законику Србије стоји да „ко кршећи прописе, убије, повреди, мучи или на други начин злоставља животињу казниће се новчаном казном или затвором до једне године. Ако је дошло до убијања, мучења или повређивања већег броја животиња или је дело учињено у односу на животињу која припада посебно заштићеним животињским врстама, учинилац ће се казнити новчаном казном или затвором до три године.

КАЗНЕ У ДИНАРИМА

Мрки медвед – 1.000.000
Белоглави суп – 500.000
Сури орао – 400.000
Вук и рис – 300.000
Бела рода – 200.000
Кртица, лабуд, гуска, шарка – 100.000
Голуб – 50.000
Кукавица – 40.000
Јеж – 28.000
Врабац, врана – 25.000
Шумска корњача – 15.900
Пољски миш, барска корњача – 10.000
Скакавац – 9.000
Зрикавац – 8.200
Зелена жаба, баштенски пуж – 1.200

 

 

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ