Идвајамо Свет

АЛБАНЦИ У ШОКУ! Помпео одмах после избора стао у заштиту Срба на Косову

Клима нетолеранције у лажној држави

Амерички Стејт департмент је објавио је извештај о верској толеранцији у свету у 2017. години, у коме је навео да је Приштина покушала да направи добре законе када је реч о верским правима, али у многим случајевима та права се негирају верницима различитих религија на тзв. Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У извештају се говори и о финансијској подршци коју је самозвана Влада лажног Косова дала институцији за исламско образовање, Исламској заједници Косова (ИЗК), медреси у Приштини, Призрену и Гњилану, као и то да су се на ту одлуку жалиле друге верске групе које нису добиле финансијску подршку.

– Поједини припадници других група и други нерелигиозни припадници су навели да су били узнемирени због тога што „влада“ није финансирала верско образовање за друге верске групе – наводи се у извештају.

Као део стратегије „владе“, за ИЗК се наводи да је одржала састанке у медреси и на Факултету за исламске студије, са циљем информисања младих о томе да не потпадну под утицај екстремизма.

Како се наводи, у извештају се помиње и извештавање медија о притиску који је турска влада извршила на лажне косовске институције у циљу затварање школа које су повезане са муслиманским клериком, Фетулахом Гуленом.

Извештај помиње да је било случајева насиља на верској основи, интервенисања у верска ходочашћа, језика мржње и вандализма, као и да су две верске заједнице – ИЗК и СПЦ критиковале медије за подстицање климе нетолеранције.

Извештај помиње да је општина Приштина наставила да брани СПЦ да спроводи поправке на објекту православне цркве у кампусу Универзитета у Приштини.

 

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ