Идвајамо Свет

АМЕРИКАНЦИ У ФРЦИ: „Руси тајно тестирали нови ракетни систем и оборили рекорд“

Русија је у тајности тестирала свој нови систем противваздушне одбране С-500 и оборила светски рекорд у домету, јавља ЦНБЦ.

С-500 је погодио мету на удаљености од 480 километара, што је 80 километара даље од претходног светског рекорда, пише ЦНБЦ позивајући се на америчке обавештајне изворе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија тврди да нови систем може пресретати хиперсоничне ракете, дронове, летелице и „невидљиве“ ратне авионе попут Ф-22 и Ф-35. Русија такође тврди да нови систем има домет који му омогућује обарање циљева на висини од 100 километара изнад земљине површине.

ЦНБЦ наводи да је протекле недеље сазнао да Русија припрема хиперсонично возило названо Авангард, а ради се о оружју против којег се ниједна земља не може одбранити. Способно је да носи нуклеарну бојеву главу и дизајнирано је за обарање интерконтиненталних балистичких ракета, а требало би бити спремно до 2020. године.

Према изворима, Русија је двапут успешно тестирала Авангард у 2016. години, а трећи тест у 2017. био је безуспешан. Очекује се да ће га опет тестирати овог лета.

Подсетимо, руски медији су раније наводили да С-500 представља нову генерацију ПВО ракетних система земља—ваздух.

„То је универзални комплекс далеког домета и пресретања пројектила на великим висинама уз повећан потенцијал противракетне одбране. Систем С-500 може да пресретне балистичке ракете, али и да погоди авионе, хеликоптере и крстареће ракете“, писао је „Спутњик“.

 

Извор: Б92/Индекс.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ