Идвајамо Свет

ТУРСКА ЗАПРЕТИЛА АМЕРИЦИ: Ако нам не испоручите Ф-35, затварамо вам базу Инџирлик

Анкара може затворити за САД авио-базу Инџирлик због непријатељске политике Вашингтона, изјавио је турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу.

Фото: Јутјуб

“Покушавамо да побољшамо односе са САД. Да би се они врати у нормалу, САД треба да предузме кораке на тему Манбиџа, изручења Гулена, али постоје и други проблеми. Када је реч о томе, наш народ каже: “Затворите базу Инџирлик, Кјуреџик “. У нашим рукама су и други адути. Сједињене Државе не би требало да изгубе таквог савезника као што смо ми. Чекамо да САД одустану од са својих погрешних корака”- рекао је Чавушоглу.

Он је рекао да Турска очекује да се реши проблем Манбиџа уз помоћ мапе пута договорене са Сједињеним Државама.

“Али, ако нада нестане, онда Турска може да покаже своју снагу. Ми смо независна земља и ми ћемо предузети одређене кораке по свом увиду.” – додао је министар.

Односи између Турске и САД су у кризи због подршке од стране САД Одбрамбених снага сиријских Курда, које Анкара сматра за терористичку групу повезану са забрањеном у Турској Радничком партијом Курдистана.

Вашингтон објашњава помоћ Курдима њиховом борбом против Исламске државе. Такође, Турска је више пута оптужила Сједињене Државе да не држе обећања о повлачењу ССК из Манбиџа након што су Курдске формације ослободили град од ИД у јуну 2016.

Поред тога, Анкаре од Вашингтона тражи да испоручи проповедника опозиције Фетолоха Гулена, оптуженог за организовање покушаја државног удара у јулу 2016. године.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ