Идвајамо Србија

УСВОЈЕН СТАТУТ: Шиптари отимају Трепчу?

ПРИШТИНА је у уторак направила нови корак ка отимању рударског комбината „Трепча“. На седници владе у Приштини, усвојен је статут „Трепче“, после чега је премијер привремених институција Косова Рамуш Харадинај рекао да је ово „прекретница и кључни тренутак“.

– Бомбастичне изјаве у Приштини да се због усвајања предлога Статута ради о историјском дану за Косово, схватам једино као њихово осећање да су ближи неком свом политичком циљу. Са економског аспекта, много би било боље да је пронађен неки план или назнака програма за развој и унапређење производње за „Трепчу-југ“, јер „Трепча-север“ бележи добре производно-финансијске резултате. Овако имамо само празну причу, вероватно за унутрашњу политичку потребу – рекао је за „Новости“ генерални директор „Трепче-север“ Јован Димкић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он сматра да усвајање предлога Статута само по себи неће утицати на производњу, зараде радника, долазак потенцијалних инвеститора или било шта од чега би компанија „Трепча“ и њени радници имали бољу перспективу.

Иначе, како су пренели медији на албанском, Харадинај је после усвајања Статута на Влади поручио како је то „велика прекретница за ових 20 година и изузетно велики догађај“, као и да ће на дан када Скупштина буде изгласала статут „Трепче“ компанија „бити слободна и способна да послује“.

ТРАНСФОРМАЦИЈА

Косовска влада усвојила је предлог статута „Трепче“, којим овај комбинат треба да постане акционарско друштво, трансформацијом пословних јединица – Рудници са флотацијом „Трепча“ – Стари трг, затим Рудници са флотацијом – Кишница и Ново Брдо, као и Рудници са флотацијом Копаоник – Лепосавић.

На основу студије одрживости, економске и финансијске оправданости, „Трепча“ АД ће бити формирана у пословним јединицама – Металургије олова, Металургије цинка и Хемијске индустрије, преноси РТС.

Предлог статута „Трепче“ је по одобрењу владе прослеђен скупштини.

По предлогу статута, косовска влада поседује 80 одсто акција, док ће власници 20 одсто акција бити радници, у складу са Законом о „Трепчи“.

 

Извор: Д. Д. / Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ