Идвајамо Србија

ВУЧИЋ: У интересу Србије је да постигнемо споразум са Албанцима, без обзира да ли ћемо ући у ЕУ

За правно-обавезујући споразум са Косовом мора да постоји широка сагласност и већинска воља нашег друштва, поручио је председник Србије Александар Вучић.

У интервјуу за Новости од среде, на питање да ли може да се догоди да Србија потпише правно-обавезујући споразум са тзв. Косовом а да ипак не уђе у ЕУ, председник Србије каже да не би то посматрао као да је у питању трговина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Хоћете ли нешто да урадите, а да заузврат добијете нешто друго. У интересу Србије је да постигнемо споразум са Албанцима, без обзира на то да ли ћемо постати чланица ЕУ или не. Али када би се то догодило, уверен сам да би врата била не одшкринута, већ широм отворена“, каже Вучић.

Према његовим речима, и да упетостручимо БДП и да будемо шампиони реформи, ЕУ ће нас на крају условити решавањем питања Косова.

„Нема сумње да је то кључна ствар и кад год нам кажу нешто друго, у ствари мисле на Косово. Зато желимо да постигнемо неку врсту компромисног решења. Али то морају да разумеју и Албанци јер ни они неће имати будућност ако не буде договора. То да Србија све дâ, а да не добије ништа, нити је реално, нити је могуће“, каже он.

Додаје да је од појединих великих играча на светској позорници добијао нешто што личи на начела, принципе, нешто што представља „нон-пејпер“.

„Све што могу о томе да кажем је, и да је била питана да ли тако нешто прихвата или не, Србија би тешко на те предлоге могла да пружи позитиван одговор“, каже Вучић.

Како наводи, тешко је за њих да изађу са новим предлогом, зато што велике западне силе полазе од тога да је територијално питање Косова и Метохије решено, тако што су добили своју независност.

„И они од тога неће да одустану. А наше је да покушамо да видимо шта можемо да добијемо, и за Србе на КиМ, али и за Србију. Многи људи то заборављају. То није питање само Срба на КиМ. Они су најважнији, њихова безбедност, сигурност, живот, економски напредак, перспектива, будућност. Али то није једино питање за њих, то је питање и за све остале који живе у Србији“, уверен је Вучић.

Са својим предлогом ће изаћи када буде оценио да је то добро за нашу земљу и када будемо могли да добијемо одређени резултат, каже он.

На питање има ли смисла уопште водити дијалог са Приштином када главни преговарач са друге стране каже да су разговори и ЗСО само губљење времена, он одговара да у томе види већи проблем.

Подсећа да већ три године стално говори да не верује да ће то икада да остваре и да Приштина једину своју обавезу није испунила.

„Њих то уопште не занима. Проблем је што на то нико други, посебно они који посредују у нашим разговорима, није реаговао. То је суштински проблем“, истиче председник Србије.

„Али шта сад? Нећемо да плачемо нити да кукамо, него да наставимо да радимо и да се боримо. Јесмо ли у тешкој ситуацији? Јесмо, али је то тако“, навео је он.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ