Идвајамо Србија

ЗАПАД УСЛОВИО ВУЧИЋА: Ако за три месеца не преда КОСОВО, стижу стране службе да га смене

Вашингтон је српском председнику Александру Вучићу испоручио ултиматум с поруком да има рок од три месеца да реши питање Косова онако како је на Западу зацртано.

У супротном, ЦИА је спремна да крене у немилосрдну акцију рушења власти у Србији, а Вучић и њему блиски људи наћи ће се на мети бруталног политичко-медијског удара, пише “Српски телеграф”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је дипломатским каналима пренето председнику Србије, рок да се испуни захтев неће бити продужаван. На удару ће се, уз њега, први наћи министри Небојша Стефановић и Александар Вулин, као и директор БИА Братислав Гашић. Управо као најаву овакве одмазде, протеклих дана могли смо да слушамо претње западних званичника и официра (садашњих и бивших), попут Помпеа, Скапаротија, Ешдауна…

– Американцима и њиховим савезницима по питању Косова не иде све онако како су замислили. Све се, бар како они виде, отргло контроли, Србија и Вучић не показују ни најмању намеру да попусте и дозволе Косову столицу у УН, док упоредо јача подршка коју наша земља добија на међународном плану, пре свега од Русије и Кине – објашњава добро упућени саговорник Српског телеграфа и додаје да су због тога у Вашингтону све нервознији.

ПУЦАЛИ У ПРАЗНО

Према његовим речима, неколико америчких изасланика вратило се из Београда необављеног посла, пре свих Метју Палмер и Вес Мичел, и то је разбеснело стратеге такозване америчке дубоке државе, који и даље контролишу ЦИА и Пентагон.

– Ма шта ко мислио, Американцима се жури да заокруже пројекат стварања независне државе Косово. Због тога је притисак на Вучића и Србију појачан до максимума – прича наш саговорник.

Према ономе што је процурило из дипломатских кругова, уколико Вашингтон не добије оно што жели, од септембра-октобра почеће ЦИА офанзива на власт у Србији, оличена у креирању афера, спиновању и монтирању, уз истовремено појачано финансирање свих оних који се на унутрашњем плану боре против Вучића.

Коментаришући ова сазнања, професор међународних односа Срђан Перишић каже за Српски телеграф да Србији прети конфликт сличан оном у Куманову 2015.

Бечић: Сигуран сам да наша државна политика може одолети оваквим притисцима
– Имена која се наводе као мете америчког удара знак су да ЦИА креће на одбрамбено-безбедносни систем. То је опробана матрица, већ виђена у Македонији, и треба је узети за озбиљно. Прикривеним акцијама америчке службе спроводе атентате, али овим јавним руше режиме перфидним средствима, изазивајући конфликте. Резултат тога је да се испровоцира реакција Србије и прикаже њена неспособност, чиме је велики део посла већ обављен – наглашава Перишић.

КОНАЧНО РЕШЕЊЕ

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је овај ултиматум само најконкретнија претња од свих до сада исказаних:

– Кад САД као велика сила има ситуацију неразумевања са Европом, која не подржава политику Трампа, онда се креће ђоном у настојању да се све реши муњевито. Рок од три месеца дат је, по мом мишљењу, због глобалних односа. Остварење плана омогућило би Вашингтону да покаже Русији и Кини ко је главни.

Председника скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игора Бечића не изненађује овакав притисак.

– Председник Вучић има визију коначног решења косовског питања, а показао је већ много пута да га није страх од доношења одлука и одговорности. Америка је склона претњама и то није ништа ново, али наша државна политика може одолети и таквим притисцима – сигуран је Бечић.

 

Извор: Горан Митровић/Република

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ