Идвајамо Свет

Нова влада Каталоније најављује независност од Шпаније

Нова влада Каталоније положила је данас заклетву, а њен лидер Квим Тора поручио је да је посвећен борби за независност Каталоније и да жели да уђе у преговоре са новим шпанским премијером Педром Санчезом како би се окончале тензије на релацији Барселона—Мадрид.

„Ова влада је посвећена стварању независне државе у облику републике“, рекао је Тора, након што су националисти повратили контролу у регионалној влади Каталоније, пошто је нови кабинет положио заклетву, чиме је аутоматски окончано седмомесечно директно управљање Мадрида том покрајином, преноси Ројтерс.

„Педро Санчез, хајде да разговарамо, да обојица предузмемо ризик, да седнемо за сто и преговарамо, као влада с владом“, рекао је Тора, наводи АП.

Истовремено, лидер шпанских социјалиста Педро Санчез положио је данас заклетву у Мадриду ступајући на дужност шпанског премијера, у присуству краља Фелипеа Шестог, дан након што је предводио гласање о неповерењу против свог претходника на челу владе, Маријана Рахоја.

Иначе, директно управљање шпанских централних власти Каталонијом успостављено је у октобру, после неуспелог покушаја отцепљења те шпанске покрајине.

У складу са ванредним овлашћењима које је Сенат доделио шпанској централној влади, висок степен самоуправе који је Каталонија уживала биће јој враћен чим формира владу после нових избора.

Каталонски сепаратисти су однели победу на изборима у децембру и за регионалног лидера изабрали Тору.

Каталонске власти су јуче најавиле нови кабинет са нешто измењеном листом кандидата, на којој се налази осам мушкараца и шест жена, док ће портпаролка бити Елза Артади, која ће на том месту заменити Хордија Туруљу.

Четири имена под истрагом

На новој листи не налазе се четири имена која су под истрагом због њихове улоге у покушају проглашења независности Каталоније, чиме су каталонске власти „утрле пут“ за Мадрид да оконча директно управљање тим шпанским регионом, пренео је Ројтерс.

Та објава поклопила се са сменом премијера Маријана Рахоја, кога је заменио Педро Санчез, а који је раније најављивао да ће покушати да разговара са владом Каталоније.

Директно управљање Шпаније Каталонијом увео је Рахој у октобру, након распуштања каталонског парламента због организације референдума за независност те шпанске покрајине, који је Влада прогласила нелегалним.

Мадрид се обавезао да ће вратити моћ управљања каталонској влади након што се конституише и именује чланове.

На првобитном списку каталонског лидера Квима Торе, представљеном 19. маја, налазили су се кандидати који се налазе у егзилу због истраге која се против њих води због референдума.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ