Идвајамо Србија

Србија да војну неутралност угради у Устав и да од УН затражи да јој признају тај статус

ДА ОПАСНА и актуелна стратегија закулисног увлачења Србије у NATO не би била тихо завршена нужно је да јавност буде алармирана и да наша држава што пре заокружи своју неутралност.

Ово је једна од порука јучерашњег скупа „Нова NATO стратегија против Срба и Руса”, чији су учесници предложили да војна неутралност буде уграђена у нови Устав наше земље, као и да се после тога Србија обрати УН и да тражи међународну верификацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Драгомир Анђелковић, из Центра за развој међународне сарадње, организатора јучерашњег скупа, наводи да се дуго манипулише поводом питања NATO, јер се у већини медија ствари представљају лажно.

„Сада се приступило новом моделу манипулације и преваре који се битно разликује од онога што смо раније имали. NATO стратези, који су нас дуго убеђивали да је за Србију важно да уђе у NATO, схватили су да је то немогуће и да грађани неће прихватити да нам је пријатељ онај ко је на нас вршио агресију и ко нас је сатирао. Истраживања јавног мњења показују да је против уласка Србије у NATO између 85 и 90 одсто и у таквим околностима мењају приступ и наступају на потпуно нов начин”, рекао је Анђелковић.

До промене стратегије је дошло почетком ове године када је кренула прича да NATO подржава да Србија буде неутрална, али да под тиме подразумева да наша земља прекине сарадњу са државама са којима сарађује:

„Ту је кључни елемент преваре то што нам стратези NATO поручују да нисмо неутрални, јер да бисмо то постали морамо да се дистанцирамо од Русије. По њима само то фали да би Србија постала неутрална”.

NATO нам за узврат ништа не нуди и добро зна да је Русија наш кључни фактор када бранимо Републику Српску и оно мало српских позиција на КиМ, да оно не би било примљено у УН.

„Дистанцирањем од Руса ми бисмо пуцали себи у оба колена и одустали од својих интереса. И тако осакаћени бисмо на крају ушли у NATO”, истиче Анђелковић.

Стевица Деђански, из Центра за развој међународне сарадње, оцењује да је циљ NATO стратега да сада раде против интереса Срба на више начина. Каже да је један да се посвађамо са нашим пријатељима пре свих са Русима, што би имплицирало губљење КиМ и укидање Републике Српске, коју смо, како закључује, сачували захваљујући Русији.

„Покушавају да направе сукоб и са Кином, да би се на неки начин онемогућио нови пут свиле. Уколико останемо без пријатеља у Савету безбедности УН, искочиће с предлогом који нам се неће свидети. Занимљиво је како су се NATO лобисти некако упреподобили у односу на раније наступе, где су били јастребови и причали су само о задатим темама, а сада мењају приступ јер желе да се допадну грађанима Србије. Пре извесног времена су причали како немамо право ни на Београд, а сада су одједном за поделу Косова”, каже Деђански.

Политички аналитичар Бранко Радун уверен је да је самит у Софији био јасан показатељ да Брисел не жели да прими нове чланице са Балкана, већ је реч само о међусобном повезивању држава. Каже да је једино што се државама овог дела Европе нуди јесте улазак у NATO и да окрену леђа Русији и Кини.

„Србија треба да има позицију активне неутралности и да се не сврстава ни у један војни блок, јер би уласком у NATO затворила врата Русији и Кини, изазвала би унутрашње тензије и поделе које би биле несагледиве. Исто тако би се догодило уколико бисмо се приближили ОДКБ-у (Организација Уговора о колективној безбедности)”, рекао је Радун.

Књижевник Радован Калабић сматра да присуствујемо геополитичкој завршници, а то је после нових догађања у Македонији, да NATO заокружује Србију. Наглашава да је приметна промењена стратегија, такозвани мекши приступ који може да буде велика замка.

„Кажу нам не морате на формалном плану да уђете у NATO, али чине све да нас одвоје од наше вековне заштитнице Русије. Мислим да је Република Српска већ сада на удару и да је циљ да се медијском злоупотребом несрећног случаја једног младића доведе до протеста који имају све одлике обојене револуције. Очекују да би то требало да доведе до обарања сувереног руководства РС и да се даље настави процес унитаризације БиХ, уз уништење српског фактора који се противи уласку ове земље у NATO”, рекао је Калабић.

 

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ