Идвајамо Србија

Србија послала Русији званичну понуду за испоруку система С-300

Неименовани дипломатски извор је саопштио медијској кући ТАСС да је Република Србија послала званичну понуду за набавку противваздухопловног ракетног система великог домета С-300 ПМУ-2. Уговор треба да се реализује до 2021.године

„Из Србије је стигла званична понуда за набавку пуковског комплета руског система противваздухопловне одбране великог домета С-300 ПМУ-2, који се састоји из командног пункта и два ракетна дивизиона. Тренутно се ова понуда разматра од стране компетентних структура из војно-индустријског комплекса Русије“- рекао је извор. Према његовим речима, узимајућу и обзир пријатељске односе између две државе, на овај захтев ће највероватније бити позитивно одговорено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Федералној служби за међународну војно-техничку сарадњу, као и концерну „Алмаз-Антеј“ који је иначе производио ове системе, за сада нема коментара на ове информације. Званични представник „Рособоронэкспорта“ је агенцији ТАСС саопштио да такав захтев они још нису примили.

Руска медијска кућа ТАСС још није добила никакву реакцију на ову вест из Србије. Српски министар одбране Александар Вулин је домаћем новинском листу Вечерње Новости, дао изјаву где демантује наводе о било каквом захтеву за набавку одбрамбених противваздухопловних система С-300.

По свему судећи ради се о најнапреднијој варијанти система С-300 , која се одликује изузетним техничко-тактичким показатељима који су последица имплементације најсавременијег пакета војне технологије.

С-300 ПМУ-2 „Фаворит“ је светло дана угледао 1997.године. Представља универзални самоходни вишеканални ракетни систем, који је намењен одбрани најважнијих државних и војних објеката и позиција од масовног удара савременим и перспективним авионима, стратегијским крстарећим ракетама, тактичким и оперативно-тактичким балистичким ракетама и другим средставима ваздушног оружја, у свим дијапазонима и при свим брзинама њиховог лета. Систем ефикасно дејствује при интензивном противелектронском дејству који ствара активне и пасивне сметње.

За њега је конструисана и нова ракета мод. 48Н6Е2, која је повећала даљину пресретања балистичких ракета (до 40км) и аеродинамичких циљева(до 200км). У једном дивизиону система С-300 ПМУ-2 „Фаворит“ налази се:

Командни пункт система управљања и навођења 83М6Е2 који се састоји из борбеног пункта командовања 54К6Е2 и тродимензионалне радарске станице кружног осматрања 64Н6Е2

Радарске станице 96Л6Е, 6 нишанских радара 30Н6Е2 и до 12 транспортно лансирних јединица 5П85СЕ (5П85ТЕ) са укупно 48 ракета у лансирним контејнерима

Навођених ракета 48Н6Е2 које се налазе у контејнерима транспортно-лансирних јединица

Средстава техничког обезбеђења која су аналогна претходној верзији система С-300 ПМУ-1

Добро увежбане посаде могу да остваре заиста разарајуће последице по непријатеља, употребом ове верзије система С-300. Примера ради, овај систем са вероватноћом од 98% може да пресретне и уништи циљ еквивалента тактичког ловца на даљини до 200км, док балистичке ракете са истом вероватноћом пресреће на даљинама до 40км. При томе максимална брзина циља који се гађа је до 2,800 м/сек.

 

Извор: rs.rbth.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ