Идвајамо Православље

Сутра је Ивањдан, празник девојака и нероткиња: Ако желите дете, вечерас обавезно урадите ово

Српска православна црква сутра прославља празник рођења Светог Јована Претече – Ивањдан. Јован се назива Крститељем, јер је у реци Јордан крстио Господа Исуса Христа, те Претечом, јер је најављивао долазак Христов и позивао људе на покајање. За овај празник везују се многи обичаји, а неки од њих и за ноћ Ивањдана.

За празник Ивањдан се плету венци од ивањског цвећа који подсећају младе да размишљају о венчању. Девојке у венце стављају црвену ружу. Мисли се да је Ивањдан толико велики празник да се сунце три пута заустави тог дана.

Ивањдан се може назвати и Девојачким празником јер је читав низ ритуала поверен девојкама. У многим нашим крајевима, ноћ уочи Ивањдана девојке пале ивандањске ватре, беру цвеће и траве, певају и плету венце. Девојке из Груже палиле су с вечери живу ватру или крес, а с венцима ивандањског цвећа целу ноћ су играле и певале.

Веровање каже да кроз венце од уплетене јованове траве, на Ивањдан, треба да се провуку и жене које немају децу.

Оне се потом купају у реци да вода однесе урок, зли усуд или болест. Уколико је жена имала неколико узастопних побачаја, на дан Светог Јована посећује особе које носе име Стана или Станка.

Ако их има више, обилазе сваку кућу, узимају струкове траве из венчића и праве свој венац. Са њим на глави купају се у реци и верују да ће им следећа трудноћа успети.

У рану зору су се разилазиле, а свака је носила угарак из ватре, а исплетен венац би стављала на врх капије. Слично се радило и у чачанским селима.

Све се то ради у шали, па је девојачки смех и цика одзвањао у ноћи. Такође се верује да ноћас треба хватати свице и носити их кући.

Којим год поводом да данас направите венчић пред Ивањдан, сутра га окачите изнад или са десне стране кућних врата. Верује се да ће он штитити ваш дом од несреће током целе наредне године.

Власи и Срби у Тимочкој крајини, чим сване Ивањдан, одлазе на ливаду и заривају главу у росну траву да би обезбедили добро здравље током целе године.

 

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ