Регион

Црногорски министар правде директно ПРЕКРШИО ПРАВА САРЕ ВИДА! Врши се притисак на суд и тужилаштво

Директор Yucom-a Комитета за људска права Милан Антонијевић огорчен је због случаја недужне младе Београђанке Саре Видак (20) која је отишла на црногорско приморје како би се опоравила од тешке болести, а завршила иза решетака озлоглашеног Спужа као највећи криминалац. Антонијевић објашњава да је изнад свега неопходно поштовати претпоставку невиности, што органи у Црној Гори крше.

– Изјава црногорског министра правде, којом је директно прекршио претпоставку невиности осумњичене Саре Видак, може се посматрати и као очигледан притисак на суд и тужилаштво. Сваки говор којим се крши претпоставка невиности, која је загарантована Уставом крше се и људска права сваког окривљеног, у овом случају осумњичене Београђанке. Друга ствар на коју би требало обратити пажњу јесте оправданост притвора који јој је одређен – поручује Антонијевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Породица и браниоци Саре Видак (20), држављанке Србије која је у Котору ухапшена због сумње да је напала судију, понудиће кауцију од 10.000 евра да би је суд пустио да се брани са слободе.

То су за „Блиц“ потврдили и њени браниоци као и мајка Оливера Ковачевић Видак.

– Суд је одбио нашу жалбу да се Сара у даљем поступку брани са слободе. Због тога ћемо данас поднети захтев за кауцију – рекао је њен бранилац адвокат Љешковић.

Како је додао, почело је саслушање сведока.

– Чини ми се да је много више особа на том списку него оних који су присуствовали том догађају – додао је он.

Подсетимо, Сара, њена мајка и дечко Стеван Прпа у Котор су дошли у понедељак, да би се на она на мору опоравила, јер је пре месец дана била у болници, али нису ни слутили да ће им се одмор претворити у пакао. Тог дана Прпа је на паркингу имао саобраћајни инцидент, а како није могао да се договори са другим возачем, који није пристао на европски налог, полиција му је дала позив за суд за прекршаје и изречена му је казна од 90 евра.

Казнила га је, а да га није саслушала. Пришла сам да бих питала како да уложе приговор, али је судија изашла и почела да виче. Чак је у једном моменту рекла „марш, напоље“ и одмахивала прстом ка вратима. Тада је моја ћерка пришла вратима где је Станишић стајала и питала: „госпођо, само желимо да питамо која је процедура“. Она јој је на то одбрусила да напусти просторију и кренула да затвара врата, па је ухватила Сару за руку. У том моменту Сара, реагујући по инерцији, окренула своју руку, не њену, да би се ослободила стиска. Сара јој је тада рекла „одакле вам право да ме држите за руку“. Тек тада је Станишић почела је да урла и прави сцену како је Сара њу повредила – прича Оливера.

Са случајем хапшења младе Београђанке упознати су и наше Министарство спољних послова, а Амбасада у Подгорици је понудила сву неопходну помоћ. Такође је обавештено и дипломатско представништво Канаде, јер Сара има и њихово држављанство.

Предлог адвоката Љешковића да се изузме видео запис целог догађаја, тужилаштво за сада није разматрало.

Случај Видак изазвао је жестоке полемике у јавности. Челници правосдуних институција су поздравили хитро реаговање полиције и суда, а шеф дипломатије Републике Србије Ивица Дачић осудио је хајку црногорских медија на држављанку Србије, наглашавајући да се са великом пажњм прати њен случај…

Према сазнањима „Блица“ Сара је студенткиња два факултета у Београду, Факултета за цивилно ваздухопловство на Мегатренду и ФЕФ-а. Рођена је 14. новембра 1997. године у Београду, а завршила Британску школу у Анталији. Све време школовања била је одличан ђак.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ