Србија

ХАРАДИНАЈА ПЛАШЕ СРПСКИ ТЕНКОВИ: Нада се и да ће их НАТО бранити, али поручује и да нема померања границе!

Премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај поручује да нема разговара о границама Косова. Он додаје да ће сед Албанци супротставити и да се нада како ће се НАТО бранити ако тенкови Србије пређу косовску границу, ми смо овде, нико други није овде”, рекао је Харадинај, пренела телевизија РТК 2

Косовски председник Хашим Тачи има поверење косовских институција у погледу дијалога за узајамно признање са Србијом, али не и за преговоре о границама, нагласио је Харадинај.

Он је додао да ће бити сматрано националном издајом ако неко покуша да “помери границе”.

Како је рекао Харадинај, свако ко жели да помера границе, треба да зна да покреће нови рат, пренео је РТК 2.

Харадинај тврди да “Косово има уставну обавезу да заштити сваког грађанина своје територије”:

– Ако тенкови Србије пређу косовску границу, ми смо овде, нико други није овде. Ми имамо право на самоодбрану. То не спречава право НАТО да се брани. Ако нападне Србија, НАТО ће помоћи ако може, ако не, казаће срећно – рекао је Харадинај.

Како је рекао, идеја да се Прешевска долина прикључи територији Косова је нешто што је немогуће постићи.

Признање треба да буде, рекао је Харадинај, између две државе са садашњим границама, без икаквог померања.

– Знате шта значи дирати територију и нико нема овакав мандат да преговара о територији Косова. Дијалог је политички само за узајамно признање. Жеља остаје, али да би се померала ова територија Косова, нема мандат ни председник Тачи, нити било ко други – рекао је Харадинај.

Како је рекао, “узећемо долину радо, ако нам је Србија да, желећи то, али нико нема право да преговара о независности територије Косова која је проглашена 17. фебруара”.

Он је рекао да су изгубљени животи “за ове границе, за ову реалност” и да би преиспитивање тог постигнућа била грешка за Приштину.

“Ми препознајемо да Албанци и сви остали овде живе и поштују друге заједнице, али је расправа о померању територије национална издаја”, рекао је Харадинај.

– Нико нема право и ко год говори (о границама) то је национална издаја”, рекао је Харадинај и додао да “померање садашње територије земље или операција на постојећој територији земље, или акција против територије на којој смо прогласили независност – представља издају”.

Тачи би отварањем ове теме био против одговора Београду да на крају “нико никоме не би требало да да ништа”.

– Нико нема мандат да говори о границама. Не желим да причам о територији. Председник Тачи не би требало да се усуди, премијер се не усуђује, а ни председник Скупштине Весељи не би требало да говори о територији. Нема дијалога када говоримо о територијама. То је позив на рат – рекао је он.

– Кршење (интегритета) територије земље је рат – сматра Харадинај, пренела је РТК 2.

 

Извор: Tanjug