Србија

ПОЛЕТЕЛИ НОВИ СРПСКИ МИГОВИ! Вучић испратио чуваре нашег неба на први лет!

Два ремонтована МИГ-а 29, које је Србија набавила од Русије, успешно су данас обавила први, пробни лет са аеродрома у Батајници, у присуству председника Србије Александра Вучића

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је први пут да овим летелицама управљају српски пилоти.

Једним МИГ-ом 29 управља пуковник Александар Пипоски, а у другом се налазе мајор Зоран Јокић и пуковник Бране Крњајић.

Пробни лет авиона траје укупно 35 минута, са полетањем и слетањем.

Председник Србије је претходно присуствовао пријему два МИГ-а 29, који су модернизовани и у потпуности припремљени за лет.

Догађају присуствују и министар одбране Александар Вулин и представници Војске Србије, као и амбасадор Русије Александар Чепурин.

Ремонт ова два авиона МИГ-29 обављен је у Србији, и од данас су у саставу Ратног ваздухопловства Србије.

Вучић је недавно, у обраћању новинарима после показне вежбе гађања из стрељачког наоружања у Никинцима, крајем јула, најавио да ће пре краја године у употреби у Војсци Србије бити најмање осам или девет авиона МИГ 29.

Вучић је додао да ће први пут у употреби бити осам или девет борбених авиона „четири плус“ генерације.

Он је тада најавио и да ће Србија набавити девет нових „ербасових“ хеликоптера Х145М, али и још три Ми-17 и четири Ми-35 борбена хеликоптера.

Шест МИГ-ова 29, које је Србија набавила у оквиру војно-техничке сарадње са Руском Федерацијом, стигли су у нашу земљу у октобру прошле године.

Председник Србије Александар Вучић је по доласку тих авиона рекао да ћемо имати озбиљну ескадрилу, убедљиво најснажнију у нашем региону, као и да са тим авионима решавамо проблем у наредних 20 година. Министарство одбране је, такође, раније најавило да ће свих 14 „мигова 29″ до краја ове године или најкасније почетком следеће бити у летном стању. – Тренутно имамо четири “мига 29“, спремна и у летном стању. Имамо још шест авиона “миг 29“ из руских донација и уговарамо још четири из белоруске донације. Сви они ће бити модернизовани и до краја године, евентуално почетком следеће, биће у летном стању и чуваће наше небо – рекао је раније министар одбране Александар Вулин.
Објаснио је да ће се осим ремонта наставити са модернизацијом и даће свих 14 авиона бити урађени на истоветан начин.

Сви ће бити у истој класи – „четири плус“ генерације, која је једна од најмодернијих, истакао је Вулин и назначио да је од те класе боља само генерација „пет“, али њу поседују само велике светске силе.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ