Православље

ПОМОЛИТЕ СЕ СВЕТОЈ ПЕТКИ: Изговорите ОВЕ речи и СПАСИТЕ СЕ сваке невоље и беде!

Света Петка је била хришћанска подвижница из 11. века. Њене чудотворне мошти преношене су у току времена много пута. Најпре у Цариград, па одатле у Трново, да би потом биле пренете у Валахију.

Кад су Турци освојили Валахију 1396. године својим заузимањем код султана Бајазита царица Милица пренесе мошти ове светитељке у Београд. У Београду је затим подигнута црква Свете Петке која и до данас постоји (у Калемегданској тврђави), у којој се налази и извор Свете Петке са чудотворном водом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Године 1521. султан Сулејман заплени мошти преподобне Параскеве и пренесе их у Цариград. Благочестиви Василије Лупул, господар земље Молдавске пренесе свете мошти у свој престони град Јаш. Данас град Јаши припада Румунији и у њему се налазе мошти Свете Петке. Дивним чудесима својим ове свете мошти непрекидно прослављају Господа.

МОЛИТВА СВЕТОЈ ПЕТКИ ПАРАСКЕВИ

„Света Петко, Божја светитељко, моли Бога за нас. Удостојила си се гледања лица Божјег, као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спасење душа наших. Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи множине многе, као негда Витезда, и даје слепима вид, узетим здравље, малаксалим снагу, и свима бодрости и радости, Христова девице, наша помоћнице.

Буди и надаље стража нашем престоном граду, утврди га у Православљу, помози верницима, подигни недужне и тужне, а усопшим родитељима нашим, браћи и деци, измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божја светитељко. Свима помози, па и мени не одмози. Добре у добру сложи, и свако им добро умножи. Да се кроз тебе прослави Бог у Тројици, навек века. Амин.“

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ