Србија

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРЕДЛАЖЕ ПЛАН! Додик: Србија да тражи север Косова и Српску!

Сада је време за коначно, историјско разграничење. Србија треба да тражи четири општине на северу Космета, РС, али и пуну заштиту Срба у Црној Гори, поручује Милорад Додик

Председник РС Милорад Додик каже да Србија треба да затражи ‘реинтеграцију севера Косова’, али и припајање Републике Српске, истичући да је дошло време за коначно, историјско разграничење и дефинисање државних територија у овом делу Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући све учесталије предлоге о разграничењу са Албанцима на Косову Додик каже да то јесте реално и најбоље могуће решење највећег српског националног и државног проблема.

– То разграничење не значи, наравно, да ћемо развући бодљикаве жице на нашим границама. Ми само хоћемо да афирмишемо националне интересе. То, дакле, значи Република Српска, Србија, четири општине на северу Косова, али и реинтеграција српске политике у Црној Гори… Време је да Срби изађу са јасним политичким, националним програмом и захтевима, који би могли да буду наш циљ у овом 21. веку – рекао је Додик.

Српске земље

Оцењујући предлог председника Додика као вредан пажње, саговорници Информера сагласни су да је неопходно предузети крупне кораке ка остварењу плана о разграничењу. Политички аналитичар Стевица Деђански упозорава да смо данас под притиском западних земаља које ће тешко дозволити остварење наших интереса

– Та ситуација се, међутим, мења и неке земље Европске уније, међу којима Италија, Аустрија и Шпанија, показују одређено разумевање за став Србије. Такође и америчка администрација показује знакове да жели да дођемо до компромиса. Ако дођемо до било каквог решења у вези са Косовом, не смемо да направимо преседан, а да у то не укључимо и Републику Српску. Значи, треба нам једно свеобухватно решење – објашњава Деђански, додајући да се нада да ће Срби бити јединствени у овоме.

Са њим се слаже и историчар Никола Жутић, који објашњава да се у Додиковом плану ради о разграничењу унутар некадашњих српских земаља.

Немачка шампион у мењању граница

Милорад Додик је подсетио и да је Немачка, која се данас противи подели Косова, ‘шампион у мењању граница’ и да је у великој мери одговорна за крвави рат у СФРЈ.

– Немачка тог времена под Хансом Дитрихом Геншером била је кључни фактор да се отпочне рат и да се ратује у бившој Југославији, зато што је кроз свој европски пројекат захтевала да се признају Словенија и Хрватска као независне државе, о чему није било никаквих унутрашњих договора. Кад су то учинили, рат је могао да почне. Они сматрају да је питање Косова завршено и да има своје границе. То што има унутрашње проблеме са севером и четири веће српске општине рачунају да ће се решити, или блицкригом или неким договором.

– Политичке прилике у свету се мењају. Треба се позивати на историјско право које Срби имају. Косово и Метохија су старе српске земље. Црна Гора такође, некада се у народу звала стара Српска Спарта. Ми се, да подсетим, не позивамо на српско историјско право Македоније која је некад била Јужна Србија… Додик је у праву што се тиче српско-историјског права у БиХ. То су историјске српске земље у којима су тек касније створени Срби муслимани и Срби католици, од којих данас имамо Бошњаке и Хрвате… – наводи Жутић.

Остварив за све Србе

На другој страни, аналитичар Мишел Зубеница каже да Срби морају да имају национални и државни програм како би као народ били спремни за будућност.

– Додиков предлог је остварив иако се то многима данас не чини тако. Такође, овај предлог треба да обухвати и некаква решења за остале Србе, на пример оне у Хрватској. Тај план помало подсећа на ‘Дејтон’, који је донео разграничење, а такође и мир… Реално, за сада не постоји воља за променама граница на овом простору код међународне заједнице, али то не значи да се околности неће променити – закључује Зубеница.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ