Свет Србија

Шта ће Вучић тражити од Трампа и Макрона у Паризу 11. новембра

Председник Србије Александар Вучић 11. новембра путује у Париз, на скуп поводом стогодишњице победе у Великом рату. Ова посета, током које ће имати прилику да се сретне са лидерима Француске и Америке, Емануелом Макроном и Доналдом Трампом, једна је од најважнијих у низу дипломатских ативности Србије у наредном периоду. Циљ је један – решење питања Косова и Метохије.

Према сазнањима „Блица“, српско државно руководство користи то што су Сједињене Америчке Државе и Француска макар мало релаксирале свој став о Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Став да је “Косово завршена прича” је ублажен, па се из Вашингтона и Париза све чешће чује да је “неопходно постићи компромис”, а спекулише се и да је Владимир Путин током недавног сусрета утицао на немачку канцеларку после њене изјаве да “неће бити мењања граница на Балкану” – наводи наш саговорник.

Како каже, Вучић се састаје често с људима из америчке администрације, дигли смо лествицу у преговорима и уз подршку савезника на међународној сцени покушавамо да издејствујемо највише могуће.

Поменути сусрети заправо су финале дипломатских активности које следе од септембра месеца.

Како је „Блиц“ већ писао, пред председником Србије су два сусрета с америчким председником Доналдом Трампом, два са руским шефом државе Владимиром Путином, по један с кинеским и француским Си Ђинпингом и Емануелом Макроном.

Осим низа сусрета у Бриселу са косовским председником Хашимом Тачијем, Вучић ће о косовском проблему разговарати са свим релевантним међународним факторима.

– Председник ће почетком месеца разговарати најпре са Србима на Косову и са њиховим представницима, а потом путује у Брисел на наставак дијалога с Приштином. Ипак, сада је већ јасно да је то само формалност, јер је за решење косовског проблема, потребна подршка великих сила – каже саговорник “Блица”.

Због тога ће Вучић разговарати са Путином, у Москви или Владивостоку. Иако је руски председник већ рекао да ће подржати свако решење на које Србија пристане, није случајно што овај састанак долази пред пут Вучића у Њујорк на седницу Генералне скупштине УН, где ће се током званичниг дела састати с Трампом.

Председник Србије у септембру путује у Кину на на такозвани “кинески Давос” и тада ће разговарати са Си Ђинпингом, а познато је колико је подршка Кине као сталне чланице Савета безбедности значајна.

Врхунац дипломатских напора очекује се у новембру. Најпре, на параду у Београд поводом века од завршетка Великог рата почетком месеца долази Путин, а 11. новембра у Паризу током војне параде истим поводом, председник Србије састаће се са Макроном и Трампом.

Вучић ће на позив председника Француске Емануела Макрона 11. новембра присуствовати церемонији код Тријумфалне капије на којој ће бити одата почаст милионима жртава Првог светског рата.

Макрон је у писму Вучићу навео да у Париз позива лидере земаља чије су се снаге бориле у Европи између 1914. и 1918. године.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ