Свет Србија

Стигла потврда из Вашингтона! Трамп преломио: Србији север Косова

Фото: Јутјуб

Америка променила став

Поделу Космета отписала је свака западна држава све док на власт није дошао Доналд Трамп. Сада та опција делује извесно, а они који су се у први мах противили цртању нових граница на Балкану постепено мењају мишљење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не, ово није написао неки српски новинар, већ информација потиче из самог срца вашингтонске администрације, у којој, сада нема сумње, дувају неки нови ветрови.

Угледни амерички портал Базфид њуз, који слови за веома упућен у сва збивања у Трамповом окружењу, оценио је у опширном тексту посвећеном проблему Косова да нам очигледно предстоји озбиљно прекрајање на Балкану.

– Главне чињенице ЕУ противиле су се било каквим променама граница на Балкану, а све доскора такав став је имала и Америка. Међутим, онда је дошао Доналд Трамп, чија је дипломатија отворила простор за приче о изменама граница – пише Алберто Нардели, иначе бивши уредник у Гардијану, познат као неко ко има одличне информације из Беле куће.

Како пише Нардели позивајући се на два дипломатска извора „према једном, још незваничном плану, који би подржала и Србија, намера је да се северни делови Косова, где углавном живе Срби, припоје Србији, која би, заузврат, Косову дала јужни део покрајине, у ком живе етнички Албанци“. Тај план, констатује он, не допада се појединим европским владама, посебно Немачкој.

Коначно, пише Нардели, и садашње и бивше дипломате с обе стране Атлантика сматрају да је трампова администрација усвојила много релаксиранији приступ међународним питањима. На том трагу је и познати амерички аналитичар за Балкан Јануш Бугајски, који оцењује да релативно затишје у последњих неколико седмица на тему Косова Вашингтон и Брисел можда користе као пробни балон да се Београд и Приштина договоре.

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже да постоје одређене назнаке да би план о разграничењу могао да добије неки облик подршке, посебно ако би се Београд и Приштина договорили.

– У том случају не би било немогуће да Американци својим новим гледиштем неутрализују крајње подозриве Европљане. Исто тако, остаје отворено питање Русије и Кине, које држе кључеве у СБ. И с њима би морали да се ускладе интереси страна које преговарају. Комплексна је геополитичка једначина, међутим, неке назнаке постоје чим се о томе јавно говори.

Последњих дана, иначе, приметна је и промена реторике у приштинским медијима, институтима и невладиним организацијама, посебно оним које су блиске Хашиму Тачију. Тако је, на пример, утицајни косовски институт за истраживање и развој политике објавио студију у којој се наводи да се од свих решења најшире и најподробније говори о подели коју су, како кажу, у разматрање узели Тачи и албански премијер Еди Рама.

 

Извор: Srbija Danas / Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ