Свет Србија

Стигла потврда из Вашингтона! Трамп преломио: Србији север Косова

Фото: Јутјуб

Америка променила став

Поделу Космета отписала је свака западна држава све док на власт није дошао Доналд Трамп. Сада та опција делује извесно, а они који су се у први мах противили цртању нових граница на Балкану постепено мењају мишљење.

Не, ово није написао неки српски новинар, већ информација потиче из самог срца вашингтонске администрације, у којој, сада нема сумње, дувају неки нови ветрови.

Угледни амерички портал Базфид њуз, који слови за веома упућен у сва збивања у Трамповом окружењу, оценио је у опширном тексту посвећеном проблему Косова да нам очигледно предстоји озбиљно прекрајање на Балкану.

– Главне чињенице ЕУ противиле су се било каквим променама граница на Балкану, а све доскора такав став је имала и Америка. Међутим, онда је дошао Доналд Трамп, чија је дипломатија отворила простор за приче о изменама граница – пише Алберто Нардели, иначе бивши уредник у Гардијану, познат као неко ко има одличне информације из Беле куће.

Како пише Нардели позивајући се на два дипломатска извора „према једном, још незваничном плану, који би подржала и Србија, намера је да се северни делови Косова, где углавном живе Срби, припоје Србији, која би, заузврат, Косову дала јужни део покрајине, у ком живе етнички Албанци“. Тај план, констатује он, не допада се појединим европским владама, посебно Немачкој.

Коначно, пише Нардели, и садашње и бивше дипломате с обе стране Атлантика сматрају да је трампова администрација усвојила много релаксиранији приступ међународним питањима. На том трагу је и познати амерички аналитичар за Балкан Јануш Бугајски, који оцењује да релативно затишје у последњих неколико седмица на тему Косова Вашингтон и Брисел можда користе као пробни балон да се Београд и Приштина договоре.

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже да постоје одређене назнаке да би план о разграничењу могао да добије неки облик подршке, посебно ако би се Београд и Приштина договорили.

– У том случају не би било немогуће да Американци својим новим гледиштем неутрализују крајње подозриве Европљане. Исто тако, остаје отворено питање Русије и Кине, које држе кључеве у СБ. И с њима би морали да се ускладе интереси страна које преговарају. Комплексна је геополитичка једначина, међутим, неке назнаке постоје чим се о томе јавно говори.

Последњих дана, иначе, приметна је и промена реторике у приштинским медијима, институтима и невладиним организацијама, посебно оним које су блиске Хашиму Тачију. Тако је, на пример, утицајни косовски институт за истраживање и развој политике објавио студију у којој се наводи да се од свих решења најшире и најподробније говори о подели коју су, како кажу, у разматрање узели Тачи и албански премијер Еди Рама.

 

Извор: Srbija Danas / Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ