Србија

Чанак: Било каква промена граница може довести до нових трагедија

Лига социјалдемократа Војводине позвала је политичаре у Београду и Приштини да не размишљају о промени граница, јер би, како сматра, такво решење изазвало домино ефекат не само у региону, већ и у свету.

– Уверени смо да се било каква размена територија и промена граница не могу догодити без нових трагедија, расељавања и етничких чишћења – оцењује председник странке Ненад Чанак у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он сматра да је најбољи начин за трајно и квалитетно решење питања граница наставак дијалога у Бриселу, мир, сарадња и укидање граница тако што ће и Србија и Косово бити у Европској унији, а да се елите, како наводе, уместо територијама баве побољшању живота грађана и унапређењу људских и мањинских права и слобода.

У саопштењу наводи и да у протеклих тридесет година у Европи није било осамостаљивања било које државе са мењањем граница.

– Југославија је нестала, али су после свих мора крви и несрећа које су се десиле, границе остале ту где су и биле. Исто тако нису промењене ни границе када је нестала Чехословачка – подсећа Чанак.

Србија, каже он, „нема никакве ингеренције на Косову и да тамо не може ни да наплати порез“, и оцењује да је „Косово предуго служило као изговор за то да се не види шта се ради и дешава у Београду и животима свих грађана ван Косова“.

– Уколико се заиста жели трајно и квалитетно решење питања које предуго оптерећује живот у овој земљи, не треба тежити рецептима који су се доказали као лоши и подразумевају етничке поделе – сматра Чанак и закључује:

„Борба за границе и територије по рецепту из XИX века је бесмислена и води само још интензивнијем одласку младих и школованих људи“.

 

Извор: Vestionline.com/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ