Србија

Дачић открио зашто Трамп помаже Србији: Подела Косова спречава тајни план исламиста!

Деценијама се радни на остваривању пројекта „Зелене трансверзале“

– Ако буде разграничења и Србија добије Север Косова, то би било затварање пута „Зеленој трансверзали“. Север Косова је препрека томе – овим речима српски шеф дипломатије Ивица Дачић открио је прави разлог драстичног заокрета америчке спољне политике и све отвореније подршке администрације Доналда Трампа подели Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према мишљењу неколико искусних дипломата, пре свега из западних земаља, више је него јасно да су у Вашингтону схавтили да би независно Косово, у границама у којима га Албанци замишљају, представљало пречицу до остварења тајног пројекта исламиста о територијалном повезивању муслимана на целом Балкану, пише Српски телеграф.

– На реализацији пројекта „Зелене трансверзале“ ради се деценијама. Креатори овог тајног плана као целину виде БиХ, Санџак, Албанију, Косово и већи део Македоније и поједине делове Бугарске и Грчке, а крајњи циљ је да се та линија протегне до Турске – објашњава један од упућених, констатујући да је Дачић само јавно изговорио оно очему се већ дуже прича међу дипломатама.

Како каже овај дипломата, претходне америчке администрације, понајвише она у време Била Клинтона, биле су опседнуте придобијањем исламских земаља, чак и радикалних, на своју страну, па им нису правиле сметње у спровођењу идеје о „Зеленој трансверзали“ од Турске ка срцу Европе. Заузврат Вашингтон је тражио подршку за дејства на Блиском истоку.

Политички аналитичар Бранко Ррадун слаже се са оценом да актуелни амерички председник нимало није наклоњен муслиманима, те да је могуће да због тога тражи начин да пресече „Зелену трансверзалу“.

– Долазак Трампа је нека шанса за Србију и реално би то могло да се искористи. Верујем да се министар Дачић одлучио да ово изнесе да би смо добили подршку оних снага у Европи које не желе јачање муслиманског фактора.

Лука Караџић, брат некадашњег председника РС Радована Караџића, слаже се с овом тезом:

– Историјска идеја за муслиманским повезивањем дефинитивно ће бити тешко остварива, уколико се оствари замисао о подели Косова. Увек постоји опасност од исламског екстремизма јер је то зацртано у политици исламских земаља, које ће да гурају ту идеју без обзира на све.

Док се Хашим Тачи мање-више отворено залаже за разграничење Албанаца и Срба, Рамуш Харадинај поручује да „нико нема право да разговара о границама Косова јер би се такав покушај сматрао националном издајом“.

– Председник Тачи не би требало да се усуди, премијер се не усуђује, а ни председник скупштине Кадри Весељи не би требало да говори о територији. Нема дијалога када говоримо о територијама. То је позив на рат – рекао је Харадинај, уз ничим изазвану поруку да ће се „Албанци бранити ако српски тенкови уђу на Косово“.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ