Србија

Јелена Милић: Албанцима општине на југу, а Србима ЗСО

Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС), Јелена Милић оцењује да нема идеалног решења за Косово, али додаје да у начелу подржава предлог српског председника о разграничењу, истичући да Срби на КиМ тиме не би били на губитку.

Како наводи, разграничење треба да приближи Србе и Албанце, а не да их раздваја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Председникова идеја о разграничењу је још увек недовољно разјашњена, али је у начелу разумем и подржавам. Могу да схватим да не може да изнесе све карте због преговарања. Међутим, морају се већ сада давати назнаке вредносних и спољнополитичких принципа по којима би то разграничење требало да иде, а већ је било пропуста – рекла је она.

На питање како би се разграничење одразило на Србе, Милић каже да у причи о корекцији административне линије нико не заговара било какво насиље, већ да је цела идеја да ово буде продукт договора.

– Ако дође као продукт договора, онда не видим зашто би то ишта било страшније од 2008, када је Косово то урадило унилатерално. Нисмо имали тада никакве егзодусе о којима сада Сава Јањић прича… Зашто бисмо онда сада као резултат споразума имали егзодус? Нико не би ваљда смањио права Срба загарантована Ахтисаријевим планом – сматра она.

Она додаје да српске општине морају да имају Заједницу српских општина а да се заузврат можда може, због специфичности, понудити заједница албанских општина на југу Србије.

– Идеја разграничења није да се на Ибру подигне зид, већ да оба ентитета иду у евроинтеграције, да има мање тензија, свађа, да се лакше крећу људи, роба, услуге… Разграничење треба да нас приближи, а не да нас раздваја – оцењује МИлић за Курир.

Упитана шта мисли о предлогу председника РС Милорада Додика да Србија тражи четири општине са севера КиМ, да се разграничи, да дефинише национални циљ, она каже да Додик, према њеном мишљењу, тренутно наноси штету идеји званичника Србије, и то захтевима да се у решење Косова на било који начин „уграђује“ РС, и од њега се треба дистанцирати.

– Добровољни споразум Тачија и Вучића о Косову који би појачао ЕУ интеграције, као и подршка међународне заједнице том решењу могли би да утичу да се бирачи у РС отргну од Додика и да РС престане да блокира БиХ, те крене пут евроинтеграција пратећи Србију… ЕУ и САД би мало ризиковале овим, а доста би добиле – сматра директорка ЦЕАС.

Чини јој се и да Москва није срећна идејом корекције. Додаје и да немачка канцеларка Ангела Меркел то мора да има у виду, да и она буде флексибилнија и креативнија.

– Србија је, нажалост, прилично скучена у могућности избора. Стога, међународна заједница мора да буде коректна – рекла је она.

На питање како види критике на рачун државног врха који учествује у преговорима о Косову, она каже:

„Неки говоре како Вучић нема морално право да преговара о Косову… Па то је елементарно непознавање демократије, увреда свих бирача који су учествовали на изборима, увреда изборног процеса… А да ли се мени и другима свиђа све у вези са преговорима или не, то је нешто друго.“

 

Извор: Vestionline.com/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ