Регион

Шта сада спремају: Америка “описмењује” Македонце за специјални циљ

Америка намерава да издвоји пет милиона долара за “повећање медијске писмености” грађана Македоније, наводи се у документима Агенције САД за међународни развој (УСАИД).

Како се прецизира, средства ће бити намењена независним новинарима, а биће уложена и у интеграцију етичких стандарда када је реч о уређивачкој политици македонских медија.

У документима се оцењује и да је ова мера неопходна јер се у Македонији све више могу приметити активности по питању ширења дезинформације, које највероватније подржава Русија.

Такође, указује се и на то да је за време претходне власти у Македонији дезинформација била нормална ствар, са циљем да се у јавности побуде осећања разочарења у демократске процесе, али и демократске вредности у целини.

Подсетимо, септембра прошле године медији су писали да Америка и њени савезници из Северноатлантске алијансе намеравају да у Србији покрену пројекат “Супротстављање руској кампањи дезинформисања на Балкану”, као и да је у ту сврху Конгрес САД већ издвојио одређена средства.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com/Vestionline.com

Loading...