Регион Србија

ВЕЛИКА ГМО АФЕРА – отровна соја стигла из Србије!

Македонију потреса велика ГМО афера пошто је македонска Агенција за храну и ветеринарство објавила да је на тржишту пронашла тону генетски модификоване хране. И у Србији закон такође забрањује производњу и промет ГМО и производа од ГМО (али власници тајкуни су изнад закона).

Више од половине нађене генетски модификоване хране (сојине љуспице и шницле од соје) продавао је познати македонски произвођач здраве хране „Виталија“, а како је АХВ саопштила, та соја је пореклом из Србије, тачније из фабрике „Сојапротеин“ из Бечеја која послује у саставу „Викторија групе“, пише Политика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АХВ је на свом сајту објавила да је присуство ГМО у овој житарици потврдила и суперанализа референтне лабораторије из ЕУ.

После тога је у Македонији уследила обимна контрола, па су се на удару инспектора нашли највећи производјачи хране, а међу њима и узгајивачи пиринча из Кочана.

„Виталија“ је негирала ове наводе тврдећи да „соју увози од реномиране српске компаније „Сојапортеин“ која је један од највећих произвођача нон-ГМО соје у Европи.

Иначе, како наводи Политика, процес преузимања банкарских кредитних потрживања „Викторија групе“ недавно је почела МК група.

У „Викторија групи“ и „Сојапротеину“ тврде да су сви њихови производи пореклом искључиво од генетски немодификоване соје, са најмање 99,9 одсто чистоће, односно са садржајем модификације мањим од 0,1 одсто што је далеко испод регулативе у Србији и Европској унији.

У Србији закон такође забрањује производњу и промет ГМО и производа од ГМО.

У Министарству пољопривреде Политици је речено да ће испитати наводе македонске Агенције, али да до сада ову информацију нису добили званично, нити је пошиљка из Србије враћена.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ