Регион Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ У ОДНОСИМА: Трамп жели да помири САД и Републику Српску

Председник Републике Српске Милорад Додик могао би већ почетком следеће године да буде скинут са фамозне црне листе САД и то захваљујући појачаној активности лобиста Српске код најповерљивијих људи Доналда Трампа.

Београдска штампа увелико спекулише да се чекају кадровске промене у америчком Министарству финансија, укључујући и ОФАЦ – уред који одлучује о томе ко ће, а ко не бити на црној листи САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На место помоћника министра финансија требало би да дође човек који је повезан са лобистичким круговима Српске у Вашингтону, тако да је реално очекивати да после његовог именовања дође и до промене негативног имиџа који је Додик „зарадио“ код старе администрације – тврде извори „Блица“.

Додику је уврштен на ту листу 2017. под образложењем да „угрожава стабилност у региону“. Саговорници „Вести“ тврде да би управо оваква формулација ускоро могла бити укинута и то превасходно због промене америчке политике према Балкану. Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука из Бањалуке, оцењује за наш лист да је „америчка спољна политика прагматична и прихвата реалност“.

С друге стране, некадашњи војни изасланик СРЈ у Вашингтону, пензионисани пуковник Станко Нешић, каже да Запад полако увиђа да је Додик онај политичар с којим ће „хтели-не хтели“ морати да разговарају посебно због јачања руског интереса на Балкану.

– Стављање Додика на црну листу није имало реалних основа сем „додворавања“ муслиманској опцији и Бакиру Изетбеговићу. Та опција полако губи на значају посебно кад је реч о новој америчкој администрацији. Истовремено, Запад је у више наврата покушавао да легалним и нелегалним методама сруши Додика са власти. И пред ове опште изборе у октобру, показало се да тај опозициони блок нема снаге да било шта уради на изборима, односно да ће Додик однети још једну убедљиву победу – оцењује Нешић.

Успех српских лобиста

Предраг Ћеранић не негира да би укидање санкција Додику био и значајан успех српских лобиста у Америци.

– Српски лобисти чине шта могу да се учињена неправда отклони, а у прилог им иде промена глобалних односа. Договор Трампа са Путином, а што се назире, могао би допринети и стабилизацији прилика на Балкану – истиче Ћеранић.

Укидање санкција

– С обзиром на сасвим изгледну победу СНСД-а на предстојећим изборима и Милорада Додика на изборима за члана Председништва БиХ, може да се очекује укидање америчких санкција, јер како би се на другачији начин наставили дипломатски односи САД и БиХ у ситуацији да се у Председништву налази особа с којом америчке дипломате не могу да контактирају – истиче Ћеранић.

 

Извор: Vestionline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ