Србија

После анализе стручњака пада одлука о евентуалном враћању војног рока: Ево на шта се сада чека

– Обавеза служења војног рока је укинута прилично изненада и без велике припреме и промишљања шта ће донети, тако да не бисмо да направимо исту грешку приликом враћања ове обавезе – рекао јеАлександар Вулин

Министар одбране Александар Вулин рекао је да у складу са наређењем врховног команданта ВС Александра Вучића, Министарство одбране ради свеобухватну анализу у којој би се дошло до одговарајућих закључака да ли потребно поновно увеђење обавезног служења војног рока и колико би то коштало, као и какве су користи за друштво од тога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не бих лицитирао са датумима и са роковима. Обавеза служења војног рока је укинута прилично изненада и без велике припреме и промишљања шта ће донети. Не бисмо да направимо исту грешку – рекао је Вулин за РТС.

Према његовим речима, евентуално враћање обавезе служења војног рока мора да буде продукт једног озбиљног рада и о томе мора да се изјашњава струка, на првом месту.

– Ако Шведска враћа обавезу служења војног рока и ако једна велика Немачка размишља о враћању обавезног служења војног рока, да неутралне земље као Аустрија размишља о продужењу, а да Кипар и Грчка и не помишљају да одустрану од обавезног служења војног рока, Србија је неутрална земља а она мора да буде довољно јака да сама одговори на сваку претњу – каже министар одбране.

Снажна војска у којој је читав један народ укључен у припремне за одбрану је војска коју нећете напасти, истиче Вулин.

– Најбољи начин да сачувате мир је да имате снажну војску и када покажете да је читаво друштво српемно да брани своју земљу, мала је вероватноћа да ће вас неко напасти – истакао је министар одбране.

На нама је да будемо довољно јаки да нико и не помисли да ће доћи до сукоба са Србијом и да се може исплатити сукоб са Србијом, каже Вулин. То су ствари о којима треба добро размислити и то су ствари које имају и своју економску цену, рекао је Вулин.

Говорећи о безбедности и евентуалној претњи, Вулин каже да се Србија налази на Балкану а „Балкан је увек подручје на коме се такве ствари дешавају“.

– Када смо живели у СФРЈ веровали смо да живимо у земљи која се никада неће распасти и да је рат само прошлост или прича из партизнаских филмова. Нажалост, видели смо да се то десило нама и нашој генерацији – рекао је Вулин.

Како истиче, нико нема право да каже да то не може да се деси, али оно што је до Србије неће се десити сигурно и никаквог сукоба неће бити тамо где се Србија пита. Међутим, нагласио је да се Србија не пита свуда

– Србија мора да буде спремна да се брани. Снажна војска и снажна земља су гарант мира, када имате војску која је моћна и која је у стању да одбрани вашу земљу не размишља се о томе – рекао је Вулин.

Када је реч о финсијском аспекту приче, Вулин каже да не може да се изјашњава о конкретној цифри јер то није завршено и одбацио спекулације у медијима да би то коштало 700 милиона евра.

Каже да му је то смешно као када слуша политичаре који се изјашњавају о томе.

– Имате оне који би волели да будемо део НАТО или неког другог војног савеза, али се противе обавезном служењу војног рока, јер је то скупо, Међутим, ако треба да будемо у неком војном пакту – одлично. Имате оне који свакоденвно до јуче су говорили како ће да јуришају на Пећ и Ђаковицу, како једна чекају да до тога дође, а сада када им неко каже да би евентуално могли да два, три месеца свог живота проведу у војски – кажу да је апсолутно неприхватљиво, то је милитаризација друштва – каже Вулин.

Наравно да би се наставило улагање у војску, рекао је Вулин, ако бисмо имали обавезни војни рок. Како каже, тражили би се нови официри, подофицири и војници који би професионално радили, тако да не би било отпуштања, јер би било велики број регрута.

Говорећи о „миговима“, Вулин је рекао да смо захваљујући већ личним односима Путина и Вучића добили издашну војно-техничку помоћ и све се ради у складу са роковима и договорима.

– Ова два мига која су полетела из Батајнице су српски мигови. Наши пилоти летели су у миговима по први пут – каже Вулин и подсећа да смо за ове авионе платили само ремонт и модернизацију за одређени степен.

Он је нагласио да ће у новембру на војној паради летети осам мигова.

Извор: Telegraf.rs/RTS

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ