Србија

Последња реч технологије – ПРОЈЕКАТ „ПУПИН“: Војска Србије лансира САТЕЛИТ!

О пројекту „Пупин“ први је јавно говорио председник Србије Александар Вучић

После спроведене модернизције пешадије, артиљерије, ратног ваздухопловства и противваздушне одбране, Војска Србије ће лансирати и сателит домаће производње!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Беспилотна летелица типа „псеудосателит“, коју наши војни стручњаци у оквиру пројекта „Пупин“ већ више година развијају у сарадњи са фирмом „Композит техноложи тим“, крстариће на 20.000 метара, моћи ће да лети до 360 месеци без спуштања на земљу и служиће за извиђање, комуникацију и заштиту државиних граница. Ова летелица представља последњу реч технологије, о чему сведочи податак да ће имати погон на електро-мотор, који ће енергију за рад прикупљати преко електричних ћелија. О пројекту „Пупин“ први је јавно говорио председник Србије Александар Вучић приликом представљања новим “мигова 29” на аеродрому у Батајници.

Према подацима спцијализованог портала „Танго сикс“ главна карактеристика „Пупина“ јесте осматрање и извиђање.

– Основна намена „Пупина“ биће регионално покривање радио сигналом, сигналом мобилне телефоније, интернетом, као и осматрања у научне сврхе, сондирање атмосфере, шпијунске и безбедносне мисије, рана упозоравања, праћења у случају незгода и елементарних непогода. Названа је „Пупин“ по човеку чија је иновација омогућила пренос телеграфа на велике деаљине- рекао је за „Танго сикс“ Петар Матуновић, оснивач фирме „Композит технолоџи тим“.

Петар Војиновић, главни уредник портала „Танго сикс“, каже да је намера државе да уложи у овај пројекат изузетно добра вест.

– Иако званичних информација нема, у питању једино може бити домаћа компанија „Композит технолоџи тим“. То је група изузетно стручних и младих Београђана који годинама развијају пројектовање и израду беспилотних летелица. „Пупин“ је редак пројекат у светским размерама, летелица која има потенцијал како у телекомуникацијама, тако и безбедносном надзору. Она користи разноврсну лепезу сензора са великих висина и има јако велику аутономију лета. Тема је изузетно актуелана, што показује и великово „Ербасово“ ангажовање и тренутни рекорди које поставља њихов пројекат „Зефир“. Ако би пројекат „Пупин“ заживео, то би домаћу ваздухопловну памет ставило у глобални врх. Летелица би могла да буде применљива како за војне, тако и за цивилне сврхе, а Србија би коначно мога нешто и да извезе у сегменту изузетно напредне индустрије- подвлачи Војиновић.

Безбедносни стручњак Милан Петрић истиче да би развијање овог пројекта било изузетно добро за Србију.

– Оваква техника бинам помогла у лоцирању било чега у тренутку када ГПС „закаже“. Такође, ове летелице имају одличну могућност лоцирања при лошим веменским приликама. Због таквих предиспозиција, помогле би нам и у безбедносно-информативном смислу. Надам се да ће се ова идеја реализовати, јер са оваквим системом били би смо супериорни у региону- закључује Петрић.

 

Извор: Srbija Danas/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ