Регион Свет

СТРАХ ОД ПИТАЊА НЕЗАВИСНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Меркелова „чува“ границе због Додика

РС главна мета упозорења из Берлина да су међе већ исцртане. Немачка страхује од питања независности Српске

ГЛАВНА мета упозорења немачке канцеларке Ангеле Меркел да нема нове промене граница на Балкану није Косово и Метохија, већ – Република Српска. Званични Берлин противи се договору о разграничењу Београда и Приштине у највећој мери због тога што жели да „дисциплинује“ председника Српске Милорада Додика и да спречи његове тежње да у пакету за решење косовског питања покуша да заокружи и независност РС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овако саговорници „Новости“ тумаче тврд став Меркелове, која је последњих дана у неколико наврата поновила да су међе на Балкану исцртане и да се неће кројити поново.

Немачка политика према Балкану води се по инерцији већ дуго, иако је и Берлину јасно да је БиХ све нефункционалнија творевина. У ситуацији када Меркелова мора да жонглира с многобројним проблемима, она се плаши нових изазова, јер би то против ње могла да искористи све јача опозиција у Немачкој.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Меркелова једним ударцем жели да спречи евентуалну поделу КиМ, али и да веже руке Српској:

– Њен приступ је прилично контрадикторан, јер се од Београда тражи да нормализује односе с косовским Албанцима, а истовремено онемогућава постизање решења.

Америка би, кад би хтела, могла да изгура „Дејтон 2“ и коначно утврђивање граница на Балкану, али је питање да ли је дошла у позицију да то жели.

Сада је важно да се та тема наметне у Вашингтону, преко интензивних контаката са утицајним људима из његове администрације.

Анђелковић сматра да би, у том смислу, прекретница могао да буде сусрет Александра Вучића и Доналда Трампа у Паризу на маргинама обележавања стогодишњице победе у Првом светском рату.

Александар Гајић, из Института за европске студије, указује да је Немачкој спорно то што би промена граница могла да отвори много таквих случајева широм Европе, и то им је главни аргумент што заузимају такав став:

– Међутим, сама чињеница да они желе да натерају Србију да призна јужну српску покрајину као самосталну територију сама по себи води промени граница. Они су чином једностраног признавања већ прекршили став, тако да су крајње непринципијелни. Кад им одговара, онда кажу да је то изузетак, а у свим другим случајевима није – а једина константа такве опортуне позиције Берлина је да иде на српску штету.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ