Свет

АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ СЕ САМО ЧИНЕ КАО ЕКОНОМСКЕ: Циљ је понижење Москве, чији одговор ВОДИ СВЕТ У КАТАСТРОФУ

Нова рунда санкција коју су објавиле САД Русији, имају само једно значење: амерички владари желе да униште руску економију. По било којој дефиницији, Вашингтон, заправо, проглашава рат против Русије.

Спроведене економске мере могу имати наизглед апстрактан или стерилан квалитет: забрану извоза електронике у Русију, смањење финансијских тржишта, пад цена акција. Али, материјална последица је то да амерички званичници намеравају да нанесу физичку штету руском друштву и руском народу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је економски рат на клизној скали до војног рата, што би пруски генерал Карл фон Клаузевиц без сумње оценио.

Све важнијим се чини то да су ове недеље и амерички интернет сервиси покренули велику рестрикцију антиратних интернет страница, што указује на то да би власти желеле да ућуткају било какву критику или свесност јавности о њиховом безобзиром заговарању рата.

Штавише, последња рунда америчких санкција – било је неколико ранијих рунди од неприродног украјинског сукоба 2014. године – заснива се ни на чему другом осим на дивљим, смешним спекулацијама. То само додаје уље на ватру.

Вашингтон је рекао да су нове предложене санкције због њихове “одлучности“ да је руска држава одговорна за наводни напад хемијским оружјем на бившег двоструког агента у Енглеској раније ове године.

Такозвана афера Скрипаљ, која укључује Сергеја Скрипаља и његову ћерку који су наводно отровани од стране руских агената коришћењем смртоносног нервног агенса, још увек је недоказана заблуда. Неки би чак могли рећи и “фарса.“

Британска влада није никада поднела никакве доказе како би поткрепила своје сензационалне наводе против Москве. Њихова тврдња да је Русија одговорна за тровање Скрипаља заснива се на сумњивој тврдњи и инсинуацији.

Сада Вашингтон предлаже санкције засноване на потпуно непровереној “одлучности“ Британаца – санкције које имају за циљ да сруше руску економију. Предложене казнене мере превазилазе уобичајено замрзавање имовине која се односи на појединце. Оно што Вашингтон жели да уради јесте да нападне суштинску финансијску операцију руске економије.

Није ни чудо што је руски премијер Дмитриј Медведев озбиљно одговорио на најновије америчке санкције. Он је рекао да су оне упоредиве са “економским ратом.“ Медведев је упозорио да ће Москва морати да се освети или “политички, економски или на неки други начин.“ Медведевов тон је недвосмислено био један од аларма драконској, неоправданој и ирационалној природи америчких акција.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је такође изразио неверицу и страх због понашања Вашингтона. Он је рекао да, након наизглед конструктивног самита између америчког председника Доналда Трампа и руског колеге Владимира Путина у Хелсинкију прошлог месеца, ова последња провокација из Вашингтона чини америчку страну потпуно непредвидивом.

Непосредне санкције које ступају на снагу су ограничене на забрану извоза америчке електронике у Русију. Али оно што следи је збуњујуће. Вашингтон каже да ако Русија не да “гаранцију“ за заустављање будућег коришћења хемијског оружја, и ако Москва не пусти међународне инспекторе у у своју земљу да надгледају наводно хемијско оружје – онда ће други талас санкција бити примењен у року од 90 дана.

Следећа рунда санкција укључује забрану летова у САД руској државној авио компанији Аерофлот. Немогућност Русије да испуни ове апсурдне захтеве Вашингтона чини додатно примењивање санкција неизбежним.

Посебан закон пролази кроз Конгрес, за који је планирано да погоди руски банкарски систем, са циљем спречавања међународних трансакција.

Сенатори који спонзоришу тај закон су га означили као “паклени закон о санкцијама.“ Наслов предложеног закона каже све: “Одбрана америчког друштва од руског закона о агресији.“ Сенатори Џон Мекејн, Линдзи Грејем, Роберт Мендез и Бен Кардин, између осталих русофоба који гурају овај закон, експлицитни су када говоре о циљу. Они кажу да ће примењене мере “уништити Кремљ.“

Трагично, амерички народ у амбис одводе политичари који су незналице. А ови политичари и њихови медијски клијенти оптужују Русију за “ратна дела“ због фанатичних тврдњи о “изборном мешању,“ док су у стварности они ти који чине ратна дела против Русије.

Шансе су скоро никакве да ће председник Трамп искористити своју извршну власт да блокира предстојеће санкције. Политичка клима у САД међу обавештајним службама, законодавцима и мејнстрим медијима је постала засићена анти-руском хистеријом. САД су олигархија у агонији лудила изван демократске одговорности према свом народу.

Већ овонедељна најава офанзивнијих економских напада на Русију, послала је руску економију у пад. Рубља, обвезнице и акције су пале. Ово је напад на виталне интересе Русије. Економска Барбароса.

Нема сумње да је део амеичких прорачуна да подстакну социјално незадовољство и неслагања према Путиновој влади. То је иста илегална игра коју су Американци користили са Ираном, чија је економија ове недеље такође погођена драконским америчким санкцијама.

Ако руска економија буде гурнута у превирање већ са последњим најављеним санкцијама, само се може замислити штета која ће бити нанета када додатни амерички напади буду постављени на основе руског банкарског система и њихову слободу за трговину са остатком света.

За Вашингтон ово изгледа као отворена сезона за санкције. Нису само Русија и Иран ти који ће то примити. Кина, Канада, Европска унија, Турска, Венецуела и Северна Кореја, између осталих, су такође претучени америчким економским ратом, било под именом “санкције“ или индиректним коришћењем ректорике “царина“.

Са стране Русије, до сада је показана огромна толеранција према Вашингтоновим провокацијама и праве агресије око бројних изговора. Од сукоба у Украјини, до наводне анексије Крима, до принципијелне подршке Москве за Сирију што називају “подржавањем диктатора,“ до наводног “мешања у америчке изборе,“ и још много тога, Русија је показала огромне резерве стоицима и самодисциплине у толерисању онога што се може назвати само неоправданом америчком агресијом.

У сваком тренутку, Русија је задржала достојанствен, спокојан став у суочавању са америчком подругљивошћу и ирационалношћу. Москва је можда мислила да би председник Трамп могао успоставити неку нормалност у билатералним односима. Испоставило се да је то илузија.

Али шта се сада дешава? Када је Вашингтон отишао заиста предалеко. САД су своје неваспитано понашање довеле до потпуно новог опасног нивоа, припремајући се за покретање потпуног економског рата против виталних интереса Русије.

Луди амерички владари својом ратоборношћу гурају свет ка ивици. Вашингтон је до сада ставио до знања само да није заинтересован за дипломатију, дијалог или преговоре. Он има само један начин понашања – рат, рат, рат.

 

Извор: Kurir.rs/Strategic-culture.org

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ