Србија

Амерички амбасадор на тзв. Косову ОТКРИО: Трамп затражио ПОДЕЛУ КиМ

Амбасадор Сједињних Америчких Држава на тзв. Косову Грег Делави пренео је поруку председника Доналда Трампа да је Америка спремна да подржи поделу Косова!

Он је на тај начин потврдио недавно писање Информера да се у Стејт департменту, уз Трампову сагласност, најозбиљније разматра опција размене територија између Београда и Приштине као једно од главних решења за косовску кризу. Према том сценарију, централној Србији би биле припојене четири општине на северу Косова које су етнички готово 99,9 одсто српске, док би Албаницама припао део Прешева, западно од аутопута Е-75.

– На Београду и Приштини је да одлуче о евентуалној подели Косова. Сада не могу да причам о нечему што би могло бити део коначног споразума о нормализацији односа. Нећу да говорим о томе шта мислим како треба водити бриселски дијалог, нити шта би се десило ако би се променила форма дијалога. Ако говоримо о томе шта би требало да се деси овде, то је да треба да постоји веће учешће косовских политичких представника у томе – навео Далави, а пренели сви приштински медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овакву изјаву одмах је реаговао и премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај, који је запретио да размена територија значи нови рат!

С друге стране, председник Србије Александар Вучић наводи да Србија не жели сукобе, већ договор.

надам се да на Косову неће доћи до рата, већ до некаквог решења. Али није решење ако нам кажете „све је наше, а ви нас само признајте“. Потребан је договор. Људима је то тешко, али не може да се одуговлачи. Наш интерес је да се то питање реши. Учинићемо све да се очува мир и напредак земље и да постигнуто решење задовољи државне интересе, да не сруши образ Србији – навео је Вучић и додао:

– И даље смо у врло тешкој позицији. Има још по која фигура на табли. Могуће је да се боримо, да пробамо да извучемо некакав реми, иако ће бити врло тешко – објаснио је Вучић.

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње оцењује да се околности у светској геополитици полако мењају у нашу корист.

– Најновија изјава америчког дипломате показује оно што смо и наслућивали, а то је да се светска геополитика мења у смеру који коначно донекле може да буде добар и за Србију. Ако смо реални, имали смо тешких 25 година и све што смо радили наилазило је на осуду. Долазак Трампа на власт разбија донекле такву слику о Србији. Не треба да будемо преоптимистични да ће све ићи у нашу корист, али се неке ствари бар померају ка нашем интересу – истиче Деђански.

Извор:  

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ